brojač poseta

уторак, 14. септембар 2010.

Manjak tečnosti kriv za kamen

Bolovi pri hodu, krv u mokraći, isprekidan mlaz mokraće ili peckanje za vreme mokrenja su najčešći simptomi kamena u bubregu. Iako najčešće nastaje u bubrezima, može da se pomeri i zaglavi u mokraćovodima, bešici ili u mokraćnom kanalu. A tada nastaje prava muka…

Muškarci češće oboljevaju od kamena u mokraćnim organima

MESO JE GLAVNI UZROK


Nedovoljno kretanje i unošenje tečnosti, voća i povrća, kao i preterano konzumiranje mesa i alkohola glavni su uzroci stvaranja kamenja koje nastaje kao posledica poremećaja metabolizma. Kamenje u mokraćnim organima često imaju ljudi koji pate od viška kilograma, dijabetičari ili pacijenti koji boluju od upale mokraćnih puteva.


KAMEN U BUBREGU


Simptomi: Jak, nesnosan bol u leđima koji se širi ka preponama, javlja se bez upozorenja i može da traje po nekoliko sati; krvava ili zamućena mokraća; mučnina i povraćanje; česta potreba za mokrenjem; pečenje kod mokrenja.
Uzroci: Kamen u bubregu se javlja u različitim oblicima, bojama i veličini (od zrna peska do loptice za golf). Formiraju se kada se otpadne materije, koje se obično rastvaraju u tečnosti od koje nastaje mokraća, kristališu i talože u bubrezima. Najčešći su kalcijumski kamenci, sačinjeni od kristala kalcijum-oksalata ili kalcijum-fosfata. Postoje i uratni, struvitni i cistinski kamenčići, dok su najređi silikatni.


Nastanku kamena doprinosi korišćenje previše laksativnih sredstava, ishrana bogata belančevinama i unošenje nedovoljno tečnosti, kao i ponovljene urinarne infekcije.


Lečenje: Kamen se često spontano izbacuje sa mokraćom. Umeren bol prilikom izbacivanja manjeg kamena može da traje nekoliko sati i prestaje onog trenutka kad je dospeo u urin.


Kamen koji ne može sam da se izbaci podvrgava se takozvanoj ekstrakorporalnoj udarnotalasnoj litotripsiji, kojom se kamen razbija na manje komade kako bi se izbacio sa mokraćom.


Veći kamen se uklanja i hirurškim putem.


Prevencija: Neophodno je piti dosta tečnosti, između dva i četiri litra, ili barem onoliko koliko je potrebno da mokraća dobije svetložutu boju i postane bistra. Takođe, treba smanjiti unošenje svih vrsta mesa jer se time smanjuje kiselost urina.


KAMEN U BEŠICI


Simptomi: Teškoće pri mokrenju ili česta potreba za mokrenjem; krv u mokraći; iritacija ili infekcija; tup ili oštar bol u donjem delu leđa, kuku ili preponama, koji se pojačava prilikom naglih pokreta i fizičkih vežbi.


Uzroci: Sačinjeni su od kalcijuma i nastaju kada se otpadne materije kristališu jer se bešika nije ispraznila kako treba. Najčešći razlog je uvećana prostata, obično u starijem dobu, pa se ovaj vid kamena prevashodno javlja kod muškaraca.

Kamenčići se formiraju i zbog promene kiselosti mokraće kada se ne unosi dovoljno tečnosti. Kamenčići su češći kod osoba koje pate od urinarnih infekcija jer bakterije podstiču njihovo formiranje.


Lečenje: Dimenzije kamena u bešici su od 0,2 cm do 2 cm, ali mogu biti i mnogo veći. Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda urina, analize krvi, X-zracima ili ultrazvukom. Manje kamenje se izbacuje sa mokraćom bez većih tegoba. Veće kamenje se otklanja cistoskopijom: kamera od optičkih vlakana cistoskop ubacuje se u bešiku kroz mokraćni kanal (uretru). Razbijeni kamen se izbacuje sa mokraćom.


Prevencija: Preporučuje se unošenje dosta tečnosti, najmanje 10 čaša dnevno. Ishrana sa malim procentom kalcijuma sprečava ponovno formiranje kamena ako ste ga jednom već imali.

Dijagnoza
Na osnovu analize mokraće, urolog će utvrditi da li u njoj ima kristala i crvenih krvnih zrnaca. Pomoću aparata za ultrazvuk uglavnom može da se utvrdi položaj kamena, a u suprotnom treba pribeći rendgenskom snimanju ili magnetnoj rezonanci.

Zaštitite se na vreme
S obzirom na činjenicu da se kod 50-60 odsto pacijenata ponovo stvori kamen u mokraćnom kanalu, veoma je važno primenjivati preventivne mere koje se inače svima preporučuju.
- Krećite se što više, smanjite težinu: Redovnom sportskom aktivnošću (brzo hodanje, džoging) reguliše se metabolizam pa se u mokraći stvara manje supstanci koje se kristališu. Drmusanje tela podstiče izbacivanje peska i kamenčića iz organizma.
- Što više tečnosti: Potrebno je da unesete toliko vode ili razređenih sokova od voća i povrća da svakodnevno izlučite 2-2,5 litara mokraće. Na taj način se štetne materije izbacuju iz organizma.
- Snizite nivo kiseline u mokraći: Meso, iznutrice, riba, soja i sočivo podstiču stvaranje kiseline u mokraći, a time i kristala. Zato se preporučuje unošenje baznih namirnica (agrumi, povrće, voće, krompir). Izbegavajte namirnice bogate oksalatima, kao što su spanać, blitva, peršun, cvekla, crni čaj i instant kafa.

Нема коментара: