brojač poseta

уторак, 07. септембар 2010.

"Jugom" sa BG tablama duž Jadrana

Bela Crkva -- Vlasnik TV TNT iz Bele Crkve Stefan Cvetković najavljuje eksperiment - u "jugu" ofarbanom u boje srpske zastave da putuje duž hrvatske obale, piše "Danas".

To je, kako kaže za taj list, njegov protest protiv mediokriteta na obe strane granice koji ne žele da se stvari vrate u normalu.

On kaže da njegova namera nije da ikoga provocira, a u automobil će biti ugrađene četiri veb kamere za direktan onlajn prenos.

"Bio sam krajem avgusta u Hrvatskoj na moru, ali sam se uredno akreditovao i pravio neke reportaže za moju televiziju. Od hrvatskih kolega dobio sam informaciju da je premijerka Jadranka Kosor u Dubrovniku, sa sekretarom Svetske turističke organizacije, i zamolio sam da mi iz protokola omoguće da joj postavim par pitanja. Ona je ljubazno prihvatila i odmah mi je dala izjavu. U njoj je rekla da je Hrvatska sigurna zemlja, da su turisti iz Srbije više nego dobrodošli", kaže Cvetković.

U Cavtatu, ispred hotela "Albatros" gde je bio smešten tog 22. avgusta, desetak sati posle razgovora sa hrvatskom premijerkom, oštećen mu je auto.

"Policija je izašla na lice mesta, a pošto sam bio akreditovan kao novinar, shvatio sam da je to malo veći problem za njih, jer su morali da ulaze u kompletnu proceduru, kakva je po zakonu. Dok nisu saznali da sam novinar, rekli su mi da auto sklonim van Hrvatske jer je, kako su rekli, običaj da se sa vozilima koja imaju oznaku SRB i srpske tablice to dešava. Policajci su bili vrlo ljubazni, izražavali svoje žaljenje što se to desilo, a ja sam imao pomešana osećanja - razgovor sa Jadrankom Kosor, ljubazni policajci i njihova sugestija da tu nisam siguran. Čak mi je preporučeno da promenim hotel, i iz Cavtata odem negde drugde jer, navodno, ti koji su to učinili su locirali vozilo, pa bi to ponovo mogli da urade", kaže on.

Poslušao je savet i sutradan, 23. avgusta, otišao u Dubrovnik.

"Ujutru, ispred hotela u Dubrovniku zatekao sam kola sa sve četiri izbušene gume. Naišla je jedna policijska patrola, bilo im je krajnje neprijatno, i bili su krajnje dobronamerni, pomogli su mi da skinem sve četiri gume, odvezli ih, zakrpili, vratili mi i nisu mi ništa naplatili. Shvatio sam da više nisam dobrodošao i preko Trebinja napustio Hrvatsku. Pri tome redovno sam plaćao svoje račune, nikog nisam provocirao, nisam neko ko ima bilo kakav problem sa devedesetim, dapače, bio sam neko ko je tada bio na strani razuma", kaže glavni urednik TV TNT.

Došlo mu je, objašnjava, da posle toga odštampa par hiljada razglednica kao karikaturu, gde se vidi auto sa srpskim tablicama, sa pozadinom Dubrovnika, razbijen i uništen, te natpis: "Srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku".

"Rešio sam da napravim akciju sa jednim 'jugom' sa beogradskim tablicama ofarbanim u boje srpske zastave na kome će pisati: Ja sam auto iz Srbije, ali nisam ništa kriv, vozi me čovek, a ne Srbin ili Hrvat i napravim eksperimentalnu rutu po hrvatskoj obali sa četiri veb kamere koje će non-stop prenositi onlajn šta se dešava. Ne želim nikoga da provociram, to je jedna vrsta protesta protiv zaista nerazumnog ponašanja, pre svega iz moje želje da ne radim ono što očekuju nasilnici, da promenim turističku destinaciju. Smatram sebe slobodnim čovekom, mislim da mi je sloboda kretanja zagarantovana, i ono što mi je najvažnije - niko od mediokriteta sa bilo koje strane pod bilo kojim barjakom, neće me uvesti u situaciju da mi ograničava slobodu kretanja", kaže Stefan Cvetković.

Planirao je da na put krene do kraja septembra.

"Hrvatske kolege su me obavestile da bi bilo dobro da akciju zvanično najavim, da uzmem akreditaciju, i da se u dogovoru sa vlastima obezbedim. Postoji mogućnost da me ne puste preko granice, ali ja u to ne verujem. Sa županijama kroz koje ću proći takođe ću se dogovoriti, jer moj cilj je pre svega vraćanje poverenja. Jedina želja je da pod pritiskom raznih mediokriteta ne ustuknem", kaže Cvetković.

1 коментар:

Анониман је рекао...

MA LJUDI MOJI ON NEMA TELEVIZIJU ILEGALNO PUSTA NEKE NJEGOVE PRIVATNE SNIMKE.OVO JE SMISLIO JER TREBA DA IDE TRI MESECA U ZATVOR JER JE PRETUKAO SVOJU LJUBAVNICU.TOLIKO JE HRABAR DA BIJE ZENE.OVO MU JE SANSA DA POBEGNE IZ ZEMLJE JER SU MU ODUZELI PASOS,A U CRNU GORU I DALJE MOZE LICNOM KARTOM.INACE NALAZI SE NA CELU SSJ U BELOJ CRKVI,ODNOSNO PALMINE I ARKANOVE STRANKE.TOLIKO O NJEMU KAO KOSMOPOLITI