brojač poseta

четвртак, 19. август 2010.

Zapalili zastavu Srbije

Trojica maskiranih vandala skinula i zapalila državnu zastavu sa jarbola, dok bošnjačku zastavu, koja se takođe vijorila na školi, nisu ni pipnuli

1
Smeta im državna zastava... Direktor škole Minur Šabotić pokazije mesto gde je stajala zastava Srbije koju su vandali spalili

Trojica maskiranih vandala skinula su i zapalila državnu zastavu Srbije sa jarbola novopazarske osnovne škole „Desanka Maksimović". Na istom jarbolu nalazi se i bošnjačka zastava, ali ona nije ni dirnuta! Posle nedavnog kamenovanja autobusa „Niš ekspresa", paljenje srpske zastave je još jedan nacionalistički incident u Novom Pazaru.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović" Minur Šabotić kaže za Press da su vandali koji su zapali zastavu snimljeni sigurnosnom video-kamerom i da je snimak prosleđen policiji.

Majice na glavama

a

Uhapšeni svi osumnjičeni za spaljivanje zastave Srbije

Novopazarska policija uhapsila je svu trojicu osumnjičenih da su zapalili zastavu Srbije na Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru.
Uhapšeni su Enes K. (18), Almir L. (19) i Ferid S. (19), svi iz Novog Pazara.
Oni se sumnjiče da su provalili u školu i spalili zastavu Srbije.
Pored nje je bila bošnjačka zastava, ali ona nije oštećena, kao ni školski inventar.
Sandžački odbor za ljudska prava ocenio je danas da se zbog ponavljanja incidenata u Novom Pazaru "naziru uznemirujuće tendencije".
Novopazarska policija je nedavno privela nekoliko mladića osumnjičenih da su kamenom razbili prednje vetrobransko staklo na autobusu Niš ekspresa koji je iz Igala vozio za Niš.
Sandžački odbor za ljudska prava je ocenio da se u analizi incidenata "bez zamajavanja javnosti i zapaljive retorike" mora sagledati koren problema.
"Bez obzira iz kojih struktura ona (zapaljiva retorika) dolazila i koliko opravdana bila, permanentno insistiranje na podeljenosti i netrpeljivosti uvek dovodi do situacije u kojoj niko ne dobija", navodi se u saopštenju Odbora.
Odbor je pozvao sve lokalne institucije i organe u Novom Pazaru da problemima priđu s punom odgovornošću, da se "ne takmiče u prebacivanju krivice i konačno počnu sa vađenjem ovog prostora iz dubina crnih hronika".

- Kamere su u toku noći između utorka i srede oko 23.20 zabeležile kako u školu ulaze trojica mladića koji su preko glava nosili majice. Oni su u zgradu ušli preko krova, razbivši vrata na krovnom izlazu. Prvo su iz škole izneli tri stolice i sedeli na krovu, a onda su preko krova sišli na terasu, gde su sa jarbola uzeli državnu zastavu i zapalili je na krovu - kaže direktor Šabotić pokazujući mesto gde je stajala srpska zastava.

On dodaje da je zbog nasilnog upada u školu policija napravila uviđaj, a tek kasnije su primetili da na jarbolu nedostaje srpske zastava. Kasnije je utvrđeno da je ona skinuta i zapaljena na krovu zgrade. Direktor kaže da je ovoj obrazovnoj ustanovi naneta velika šteta, ne samo materijalna, jer je paljenjem zastave „ukaljan ugled, koji je ova škola godinama sticala".

To nije prvi upad u ovu školu. Prema rečima zaposlenih, pre pet dana u ovoj školi isečeni su kablovi video-nadzora koji se nalaze na ulazu u direktorovu kancelariju.

- Ti vandali očigledno dobro poznaju školu jer su znali koje kablove treba da preseku i gde se oni nalaze. Kancelariju direktora nisu obili, jer su znali da bi se tada oglasio alarm. Verujemo da ovaj prvi napad ima veze sa incidentom kada je zapaljena zastava. Tokom prvog upada huligani su obijali ormane po učionicama, a potom harali i po trpezariji škole gde su pili sokove koje su pronašli - kažu u školi.

Ministar policije Ivica Dačić povodom ovog incidenta izjavio je da „oni koji su zapalili srpsku zastavu moraju biti uhapšeni i kažnjeni".

- Svi građani Srbije, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, obavezni su da poštuju državne simbole zemlje u kojoj žive. Pored toga što očekujem da se u ovom slučaju počinioci pronađu i kazne, isto tako očekujem i da političke strukture u tom kraju osude taj čin - dodaje Dačić.

Osuda stranaka

Portparol DS Jelena Trivan oštro je osudila ovaj incident i poručila da svi koji žive u Sandžaku moraju odgovorno da postupaju i da ne raspiruju tenzije. Potpredsednik G17 Plus Suzana Grubješić kaže da ovakvi incidenti neće doneti ništa dobro i da ne doprinose dobrim odnosima u multinacionalnoj sredini kakva je Novi Pazar.

3
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma se nada da paljenje zastave nije „militantna poruka muftije Zukorlića i njegovih sledbenika", već da se radi o pojedinačnim slučajevima. Portparol DSS Petar Petković upozorava da je u pitanju udar na državu Srbiju!- Taj događaj najoštrije osuđujemo. To je udar na srpsku državu, budući da je zastava ustavni simbol postojanja i suverenosti jedne države - kaže Petković.

1 коментар:

Анониман је рекао...

...