brojač poseta

четвртак, 19. август 2010.

Lažno prijave boravak da bi dobili pasoš

Prokuplje - Pedesetak Albanaca, pretežno iz prištinske i podujevske opštine, prijavilo je mesto prebivališta na teritoriji opštine Merošina kako bi dobili biometrijski pasoš Srbije i mogli da putuju u EU bez viza, pošto to nije moguće sa pasošima izdatim na Kosovu i Metohiju, tvrde u Pokretu socijalista i Udruženju boraca rata iz Prokuplja.

Sa pasošem izdatim na Kosovu potrebna viza za odlazak u zemlje EU

Tako su nekoliko sela u ovoj opštini povećala broj stanovnika za desetak i više, a na istoj adresi prijavljeno je po nekoliko osoba. Najveći broj prijavljenih Albanaca je u selu Baličevac, čak petnaest, ali ne zaostaju ni sela Balainac, Jugbogdanovac, Batušinac i druga. Ove dve organizacije podnele su Osnovnom sudu krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenika policije u Merošini, zbog zloupotreba u izdavanju isprava i ličnih dokumenata.

U ove dve organizacije tvrde da je do sada više od 500 Albanaca podnelo zahtev za dobijanje stalnog boravka, iako nikada nisu živeli u opštinama van Kosova. Prema nezvaničnim tvrdnjama, mnogi od njih plaćaju od tri do pet hiljada evra kako bi se prijavili u nečijem domaćinstvu i tako dobili pasoš.


- Zloupotrebom službenog položaja, sumnja se da je pojedinim osobama albanske nacionalnosti omogućeno da korišćenjem lažnog prebivališta po selima merošinske opštine pribave sebi lične i putne isprave, a samim tim i da budu upisani u biračke spiskove. Kada se zna da su naša sela opustela i da u njima u glavnom žive staračka domaćinstva, postavlja se pitanje šta će biti u koliko Albanci stvarno nasele ovaj kraj. Ljudi koji su im omogućili da se fiktivno prijavljuju na njihovim adresama gledaju samo lični interes i ne misle dobro ni svojim potomcima ali ni državi - rekao je Ratko Zečević, bivši visoki funkcioner SPS a sada potpredsednik Pokreta socijalista i naglasio da je posebno simptomatična činjenica da prijava ima i na adresama penzionisanih policajaca.


Slobodan Todorović, predsednik opštine Merošina, kaže da je upoznat sa povećanim brojem Albanaca sa mestom prebivališta, preko biračkih spiskova koje dobija iz policije.


- Moje mišljenje je da to dugoročno nije dobro za našu opštinu i sve građane, ali smo mi kao lokalna samouprava nemoćni da to sprečimo. MUP radi svoj posao i na njima je da odluče ko će dobiti prebivalište - kaže Todorović. Inače, i pored brojnih pokušaja da kontaktiramo predstavnike Policijske uprave Niš u čijoj je nadležnosti i opština Merošina, nismo uspeli da dođemo do bilo kakvih informacija. Lidija Pavlović, portparol niške policije, nije odgovarala na telefonske pozive.


Načelnik Policijske uprave u Prokuplju Siniša Blagojević tvrdi da na teritoriji Topličkog okruga, kom pripadaju Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa, nema ni jedne osobe albanske nacionalnosti koja je prijavila prebivalište. Nezvanično saznajemo da je o slučaju u merošinskoj opštini već upoznato i prokupačko tužilaštvo koje pokriva ovu opštinu, i da je u toku postupak.


Nezvanično saznajemo da postupak dobijanja pasoša traje mesec do dva. Albanci se odjavljuju iz svojih opština na Kosovu i Metohiji, zatim preko posrednika prijavljuju prebivalište u Srbiji i započinju proceduru kako bi postali žitelji te opštine. Dokumentaciju predaju u policiju i čekaju odgovor nekoliko nedelja. Za to vreme policija proverava da li se ta osoba nalazi na mestu prijavljenog prebivališta, a nakon toga donose odluku da li može postati građanin te opštine.

Нема коментара: