brojač poseta

четвртак, 19. август 2010.

Ivo Sanader sa porodicom pobegao u SAD

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom i obe ćerke pobegao je u Ameriku. U raznim aferama on je državu oštetio za 192,5 miliona evra,a spekuliše se da je pokrenuta istraga protiv njega za aferu u Hipo banci

1
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader pobegao je sa porodicom u Ameriku, pišu hrvatski mediji. Prema navodima tamošnjih listova, Sanader je u 11 dosad otkrivenih korupcionaških afera oštetio državu za 192,5 miliona evra, a tužilaštvo je navodno pokrenulo istragu protiv njega u vezi sa jednom od afera i to onom u Hipo banci.

Zagrebački „Jutarnji list" objavio je nedavno da je Hrvatska, dok je Sanader vodio glavnu reč u zemlji, oštetila državu za 192,5 miliona evra. Mediji navode da je ta suma možda i veća jer je dosad javnost saznala za 11 afera, a nije isključeno da ih je bilo više.

Provizija 800.000 maraka

Portal Indeks.hr naveo je, pozivajući se na informacije nedeljnika „Nacional", da je protiv bivšeg premijera i zvanično pokrenuta prva istraga u sklopu afere „Hipo". Nedeljnik tvrdi da je hrvatsko tužilaštvo (DORH) pokrenulo istragu još u proleće u vezi sa 800.000 nekadašnjih nemačkih maraka koje je Sanader 1996. dobio od Miroslava Kutle, biznismena i jednog od 50 najbogatijih Hrvata, kako bi mu sredio kredit u austrijskoj banci. Jedan od svedoka tvrdi da postoje dokumenta koja dokazuju da je Sanader dobio proviziju od 20 odsto kako bi Kutli sredio kredit.

A

Dokazi postojali i pre deset godina

Portal Indeks.hr piše da je državno tužilaštvo još pre 10 godina raspolagalo informacijama o Sanaderovoj proviziji za Hipo banku. Sekretarica biznismena Miroslava Kutle, Milena Šenator, dala je iskaz tužilaštvu u kojem navodi da je Sanader primio proviziju kako bi njenom poslodavcu obezbedio kredit.

- Prilažem gotovinske isplate u iznosu od 800.000 maraka sa naznakom „Hipo - gospodin Sanader". Moram da napomenem da smo mi u to vreme dobili kredit od četiri miliona maraka od Hipo banke Austrija. Poznajem ljude u toj banci i mislim da je isključeno da bi oni primili proviziju u tako velikom iznosu da daju kredit. Tada u to vreme u kancelariji se govorilo za koga je taj novac jer je pomogao oko dobijanja kredita. Vidite, na listovima za isplatu piše Hipo i SA. Kasnije samo Hipo, na kraju Hipo S. I. Znam da je tada rečeno da se isplaćuje gospodinu Ivi Sanaderu - navela je Šenator u svom iskazu 2000, koji je objavljen u „Feralu" još 2003. godine.

Hrvatsko tužilaštvo je, međutim, demantovalo pisanje „Nacionala". DORH je naveo da sarađuje sa austrijskim istražiteljima na slučaju Hipo banke, čiji je menadžment proneverio 300 miliona evra, ali da navodi u hrvatskim medijima u vezi sa Sanaderom nisu tačni.

S druge strane, Index. hr otkrio je da je Sanader samo dan uoči hapšenja vlasnice agencije „Fima medija" Nevenke Jurak pod optužbom za proneveru, sleteo na losanđeleski aerodrom, zajedno sa suprugom i obe ćerke, što je pokrenulo spekulacije o tome da je porodica Sanader napustila Hrvatsku jer pravosuđe steže obruč oko bivšeg premijera.

Sanader je u Los Anđeles otputovao navodno zato što mu je neko dojavio da Uskok sprema privođenje Nevenke Jurak, osumnjičene da je fiktivnim računima oštetila državu za 2,285 miliona evra. Ona je, navodno, prijateljica Sanaderovog dobrog prijatelja, a njenu firmu bivši premijer je koristio za prebacivanje državnih para na privatne račune.

Pripremao odstupnicu

Mediji navode da je poslednjih meseci Sanader sve češće odlazio iz Hrvatske i navodno pripremao odstupnicu, kad i ako to bude potrebno. Njegovi česti odlasci u SAD obično su se povezivali s tim što njegova starija ćerka studira glumu u Njujorku.

Ipak, hrvatski mediji tvrde da je Ivo Sanader još pre odlaska s premijerske funkcije razvijao plan da se jednog dana možda i sasvim preseli u Sjedinjene Američke Države.

3
Otišla cela porodica... Ivo Sanader otputovao u Los Anđeles sa ženom i obe ćerke

U prilog toj tezi idu i navodi „Nacionalovog" dobro obaveštenog diplomatskog izvora koji ističe da je Sanader tokom svog mandata posebnu pažnju pridavao imenovanju diplomatskog osoblja u ambasadi i konzulatima Hrvatske u SAD. Njihov je zadatak bio da bespogovorno slušaju sve Sanaderove naloge.

Нема коментара: