brojač poseta

четвртак, 19. август 2010.

Grupa Srba tužila američku kompaniju zbog genocida

Grupa Srba koja je do 1995. godine živela u Krajini tužila je američku vojno-konsultantsku firmu MPRI, tvrdeći je da je učestvovala u genocidu i traži milijarde dolara odštete, piše današnji "Večernji list"

Prema tvrdnjama tužioca, privatna kompanija je vojno opremala hrvatske vojne snage, podučavala hrvatske oficire i osmislila plan operacije "Oluja".
U tužbi, napisanoj na 40 strana, svedoci navode da je cilj "Oluje" bio "silom proterati manjinsku etničku grupu", a kompaniju MPRI spominju kao "učesnika u genocidu", piše hrvatski list.
"Operacija Oluja postala je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugoga svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara", navedeno je tužbi.
Grupa Srba je navela i da je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak na sastanku s predstavnicima firme MPRI u oktobru 1994. godine, kad je s američkom kompanijom navodno sklopljen multimilionski ugovor, kazao da "želi Srbe isterati iz Krajine".
Firmu MPRI (Military Profešional Resources Incorporated) osnovalo je 1987. osam bivših oficira američke vojske, a 2000. ju je kupila kompanija L-3 Communications.
Slučaj se vodi u federalnom sudu u Čikagu, preneo je "Večernji list".

Нема коментара: