brojač poseta

недеља, 11. јул 2010.

Vođa klana „Amerika“ uhapšen u Rimu

Beograd - Mileta Miljanić Majk (50), koga je srpska policija označila kao vođu kriminalne grupe „Amerika“ koja se dovodi u vezu sa švercom kokaina i više od dvadeset ubistva, kako ekskluzivno saznaje „Blic“, nedavno je uhapšen u Rimu. Miljanić je u Italiji uhapšen zbog sumnje da se bavio krijumčarenjem droge iz Južne Amerike na evropsko tržište, a kako „Blic“ saznaje, u zatvoru u Grčkoj se nalazi i njegov prvi saradnik Zoran Jakšić.
Hapšenje Krsta Stanišića, člana grupe „Amerika“, 2004. u Beogradu

Miljanićevo hapšenje izvršeno je u akciji specijalnih jedinica italijanske policije, a na teret mu se stavlja šverc veće količine kokaina, koja je zaplenjena u nekoliko akcija poslednjih meseci.


Kriminalna aktivnost Miljanića otkrivena je u istrazi koju je srpska policija vodila na razotkrivanju slovenačkog kraka narko-grupe Darka Šarića. Ova istraga, koju su vodili BIA i srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, krajem maja rezultirala je hapšenjem Dragana Tošića, koji je za Šarića vodio posao u Sloveniji, i petnaest osumnjičenih saradnika, koji su sa brodova iz italijanskih luka preuzimali kokain i dalje ga prebacivali na evropsko tržište.

Miljanić je u februaru prošle godine pušten iz zatvora u Grčkoj, u kom je služio kaznu takođe zbog šverca kokaina, a zatim, po izlasku na slobodu, nastavio sa ranijim poslom.


- Švercom kokaina Miljanić se bavio zajedno sa Šarićem. Obojica u Južnoj Americi imaju iste kontakte za nabavljanje droge, a i dovoljno gotovog novca da finansiraju kupovinu veće količine narkotika. Radi „sigurnijeg“ transporta, kokain su švercovali zajedno, za njih je to radila jedna ekipa. Isti ljudi koji su za Šarića na terenu organizovali iznajmljivanje jahti, podmićivanje moreplovaca za šverc preko obala Severne Afrike, do luka u Španiji, Italiji i Grčkoj, to isto su radili i za Miljanića - kaže za „Blic“ izvor iz srpske policije.


Нема коментара: