brojač poseta

субота, 10. јул 2010.

Uživanje u narko-turizmu

Grupa turista iz trošnog džipa radoznalo posmatra kuće koje pripadaju narko-bosovima pored kojih prolaze. „Ovde vidite, ispred znaka ‘koka-kole’, rupe od metaka kada je šef Vermeljo pucao na Paula, komandanta bande Amigos dos amigos“, objašnjava putnicima vozač Kris i oponaša pucnjavu do koje je došlo 2006. godine između dilera u faveli Rozinja, najozloglašenijeg naselja u Rio de Žaneiru.

Intervencija policije u faveli Ročinja u Rio de Žaneiru

Posle tog legendarnog sukoba prodavaca belog praha, zakonom su zabranjene posete narko-turista favelama. U Meksiku, na primer, u regiji Sinaloa za 15 dolara nude se narko-ture u koje, pre svega, spada obilazak kuće Hoakina Guzmana Loera, zvanog Čapo, najtraženijeg trgovca narkoticima u Meksiku. Međutim, kada taksisti, koga zovu „taksinarko“, mahnete novčanicom od 100 evra ispred nosa, on će vas povesti u obilazak bez obzira na zabranu.


Narko-turizam danas upražnjavaju najviše mladi Evropljani. „Od Maroka do Indije, od Amsterdama do Brazila, putuju u malim grupama, pa čak i pojedinačno. Njima je samo važno preći granicu svesti uz pomoć kokaina ili bilo koje vrste halucinogenih droga. U ponudi narko-turizma nalaze se kako evropske metropole (za dva noćenja u Amsterdamu, na primer, i avion treba odvojiti samo 120 evra), tako i zemlje Latinske Amerike ili Indije. Loukost letovima stižu u Centralnu ili Južnu Ameriku, kao i u Indiju, gde se u zakup izdaje najbedniji smeštaj u kome se narko-turisti drogiraju i ostaju zatvoreni nedeljama.


To dobro znaju roditelji Kler Bize, Belgijanke, koja je dolazila u Limu najmanje tri puta godišnje. Poslednji put je viđena kako se tetura do hostela u kome je odsela.


Brazil je zbog narko-turizma postao pravi luna park. U Sao Paolu dnevni list „Folja“ otkriva kako agencija „Prajvet turs“ organizuje izlete po ceni od 35 evra, u koje su uključeni posete i razgovori sa bosovima trgovine narkoticima. Tako se među turistima našao i brazilski novinar i iskoristio priliku da fotografiše nekoliko vojnika trgovine drogom (takozvanih soldado do trafico), narkomana, pripadnika grupe kojom vlada bos Frank Oliveira.


U favele će vas odvesti i moto-tosikosi, motociklisti koji u vožnji međusobno komuniciraju tajnim znacima kojima obaveštavaju jedni druge gde se nalazi policija i gde je put slobodan.


Među obavezna odredišta modernih turista spada i Bolivija. U okviru zatvora „San Pedro“, najvećeg u La Pazu, postoji zatvoreno selo u kome zatvorenici žive sa porodicama. Dnevni bolivijski list „La Rason“ otkriva da se ulaz u ovo selo plaća 35 dolara, od čega 70 odsto uzima policija, a ostatak dobijaju zatvorenici, a za tu cenu dobijate ilegalni obilazak zatvora, gde, pored rukotvorine nekog zatvorenika urađenih od drveta, možete kupiti i paketić kokaina ili marihuane.


Za nove ljubitelje narko-turizma iz Rusije obećana zemlja je Goa, gde postoji najkreativnije tržište „narko-galanterije“, u šta spadaju kutijice za tablete ekstazija ili ogledalca za ušmrkavanje.

I mi brdo za turu imamo
U žižu srpske javnosti novosadsko naselje Tatarsko brdo dospelo je posle privremene zaplene imovine Darka Šarića, osumnjičenog za organizovanu trgovinu narkoticima iz Latinske Amerike. Šarić je ovde posedovao 15 katastarskih parcela površine jednog hektara i 80 ari sa objektima, od kojih je najatraktivnija vila od 400 kvadrata sa bazenom i garažom u Ulici Ivana Franka 11, kao i kuća od 927 kvadrata u istoj ulici, nekoliko brojeva dalje. Raskoš ovih vila, plivački bazen, igralište za basket sa specijalnom podlogom, letnju gril baštu, teretanu... od radoznalih očiju skrivali su zidovi ograde visoke četiri metra.

Нема коментара: