brojač poseta

понедељак, 05. јул 2010.

Ruski špijun pobegao

Kristofer Robert Metsos, osumnjičen u SAD za špijunažu u korist Rusije, koji je uhapšen na Kipru, nestao je bez traga, a američki zvaničnici optužuju kiparske vlasti da su namerno pustile

Osumnjičeni za špijunažu u korist Rusije u Americi Kristofer Robert Metsos (54), koji je priveden na Kipru, nestao je dan nakon hapšenja. Sud u Larnaki, naime, oslobodio je špijuna uz kauciju od 27.000 dolara, oduzeo mu pasoš i naložio da se jednom dnevno prijavljuje policiji u tom gradu, ali se on nije javio. Američki zvaničnici optužuju kiparske vlasti da su namerno pustile špijuna, kao uslugu Moskvi.

Portparol kiparske policije Mihalis Katsunotos potvrdio je da je Metsos pobegao i da u ovom trenutku policija ne zna gde se on nalazi.
- Nakon što se Metsos u sredu nije pojavio na obaveznom prijavljivanju, jedna policijska patrola otišla je do hotela u kojem je bio smešten. Međutim, njega nije bilo u hotelskoj sobi. Odmah smo krenuli u potragu za njim. Ipak, još ne znamo gde bi mogao da se nalazi, da li je napustio Kipar ili je prešao u otcepljeni severni turski deo - izjavio je Katsunotos.
I advokati begunca tvrde da nemaju sa njim nikakav kontakt.
Povodom nestanka jednog od 11 osumnjičenih za špijunažu, američki mediji spekulišu da postoji mogućnost da je osumnjičeni pobegao u neku od okolnih zemalja - Tursku, Siriju, Libiju ili Egipat.

a
Pomoć uhapšenima
Predstavnik ruskog ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko izjavio je da će Rusija pružiti kompletnu pomoć koja je neophodna svojim državljanima uhapšenim u SAD pod sumnjom za špijunažu. Nesterenko nije mogao da potvrdi da li su svih desetoro uhapšenih ruski državljani, ali je naglasio da je zaštita građana Rusije u inostranstvu sveta dužnost diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Takođe, pojedini listovi iz SAD, prenoseći izjave neimenovanih američkih zvaničnika, optužuju kiparsku vlast da je namerno, kao uslugu Moskvi, dopustila Metsosu da na slobodi sačeka izručenje Americi. Oni podsećaju da su veze Kipra sa Rusijom izuzetno čvrste, a u prilog tome navode i činjenicu da je kiparski predsednik Demetris Krisofijas ruski đak, odnosno da je studirao u Moskvi i tečno govori ruski jezik.
S druge strane kiparski zvaničnici oštro odbacuju takve insinuacije, a jedan neimenovani visoki funkcioner izjavio je da su pretpostavke o namernom puštanju Metsosa uz kauciju neosnovane.
- Nema govora o bilo kakvim uslugama Moskvi ili bilo kome drugom. Naše sudstvo je nezavisno. U ovom slučaju radi se samo o tome da je sudija procenio da Metsos neće pobeći i samo iz tog razloga ga je pustio uz plaćenu kauciju - odgovorio je kiparski zvaničnik.
Inače, Metsos je uhapšen kao član grupe od 11 ljudi, od kojih je 10 uhapšeno u SAD pod sumnjom da su navodno radili za Rusiju. Oni su osumnjičeni za pranje novca i špijunažu, a Metsos, koji je kanadski državljanin, optužen je da je bio blagajnik špijunske ćelije u SAD. On je, prema Interpolovoj poternici, uhapšen u utorak na aerodromu u Larnaki dok se ukrcavao u avion za Budimpeštu. Metsos je trebalo da ostane na Kipru mesec dana, do izručenja SAD.

1 коментар:

Blogger је рекао...

eToro is the ultimate forex trading platform for newbie and professional traders.