brojač poseta

петак, 09. јул 2010.

Razmenjeni špijuni stigli na svoja odredišta

Ruski i američki špijuni, koji su danas razmenjeni u Beču u do sada najvećoj razmeni od okončanja hladnog rata, stigli su na svoja odredišta u Rusiju, odnosno Veliku Britaniju

Američko Ministarstvo pravde potvrdilo je da je razmena u Beču uspešno obavljena.

Posle razmene, avion ruskog Ministarstva za hitne poslove "jakovljev jak-42" sa 10 ruskih špijuna koji su deportovani iz SAD sleteo je u Moskvu. Oni su u Americi uhapšeni pod optužbom da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost zbog otkrivanja državnih tajni.

Sa američke strane pušteni su Ana Čepman, Trejsi Li En Foli, Donalnd Hauard Hetfild, Huan Lazaro, Patriša Mils, Ričard i Sintija Marfi, Viki Peles, Mihail Semenko i Majkl Zotoli.

S ruske strane, predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz o pomilovanju četvoro američkih agenata, pošto su oni priznali da su radili sa vladu SAD. Navodi se da se radi o izvesnom pukovniku Zaporožskom, zatim Igoru Sutjaginu, Genadiju Vasilenku i Sergeju Skripalu.

Oni su američkim čarter avionom prebačeni prvo u jednu vojnu bazu u Velikoj Britaniji.

Advokat jednog od razmenjenih ruskih agenata izjavila je da im je vlast u Moskvi ponudila doživotnu mesečnu nadoknadu od 2.000 dolara i pomoć oko zbrinjavanja dece. Američke vlasti složile su se da ih puste uz razmenu.

Zaporožski je bio pukovnik u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a 2003. godine osuđen je na 18 godina zatvora zbog špijunaže. Moskva navodi da je on odavao tajne o ruskim agentima koji su radili u SAD, kao i o američkim izvorima koji su radili za rusku obaveštajnu službu.

Skripal je takođe bio pukovnik i on se sumnjiči da je odavao vojne tajne Britancima. U Rusiji je za to 2006. bio osuđen na 13 godina, a pretpostavlja se i da je otkrio imena nekih ruskih špijuna u evropskim državama.

Sutjagin je bio osuđen na 15 godina zbog odavanja informacija o nukelarnim podmornicama i drugom naoružanju jednoj britanskoj kompaniji za koju u Moskvi tvrde da je zapravo bila samo pokriće za CIA.

Vasilenko je od razmenjenih američkih špijuna bio osuđen na najmanju kaznu, od tri godine. On je bivši oficir KGB-a koji je radio na ruskoj televiziji NTV. Za njega nije razjašnjeno zašto se sumnja da je špijun, s obzirom da je osuđen samo za nelegalno posedovanje oružja i opiranje hapšenju.

Od razmenjenih ruskih špijuna najviše pažnje privukla je Ana Čepman (28) za koju su tabloidi prethodnih dana pisali da je preko laptopa slala tajne poruke jednom ruskom zvaničniku. Ona je poreklom Ruskinja, a njen otac bio je visoki službenik KGB-a.

Нема коментара: