brojač poseta

петак, 09. јул 2010.

Policajci bez kazne i pored video snimka prebijanja

Beograd - Komisija koju je formirala beogradska policija zbog incidenta u kladionici „Monako“ u zemunskom naselju Galenika još nije potvrdila odgovornost dvojice pripadnika patrole PS Zemun iako su bezbednosne kamere lokala zabeležile kako tuku šestoro gostiju koji im nisu pružali otpor.

Policijsku brutalnost zabeležile su bezbednosne kamere

- Po nalogu tužilaštva, policija ispituje sve okolnosti incidenta, i kada se utvrde sve činjenice, biće doneta odluka da li će se protiv policajaca pokrenuti postupak zbog prekoračenja službenih ovlašćenja i prekoračenja primene sredstava prinude - kaže za „Blic“ Slobodan Vukolić, načelnik Uprave policije PU za grad Beograd.


U policiji nezvanično navode i da istraga na utvrđivanju odgovornosti dvojice policajaca „ne može da se vodi na brzinu“ i da će pre odluke o eventualnoj krivici policajaca saslušati sve aktere incidenta. Za razliku od istrage protiv policajaca koja je potkrepljena i video snimkom, prijave protiv pretučenih gostiju policija je podnela samo dan kasnije, a dovoljan dokaz je bila i reč uprave dvojice policajaca sa snimka

Četvorica pretučenih mladića, Miloš V. (30) i Nemanja Stefanović (28), kao i Miodrag Pejčić (36) i Petar Ćatić (41), koji su zbog zadobijenih povreda zadržani u bolnici, biće osumnjičeni za napad na službeno lice. Krivična prijava protiv njih zasnovana je na sumnji da su oni, prema tvrdnji dvojice policajaca, prvi počeli napad, najpre verbalni, a zatim i fizički. Pretučeni mladići, ali i dve devojke koje su sa njima bile u društvu, tvrde da policajce niko nije napao.


- Na snimku se jasno vidi kako su uleteli u lokal i počeli da nas tuku. Njih niko nije ni pipnuo. Vidi se i kako jedan od te dvojice policajaca zove pojačanje i viče: „Napadnuti smo“, a pri tom se sve vreme klati sam, ne sluteći da stoji ispod kamere - kaže za „Blic“ Olivera Ćatić, koja je bila u „Monaku“ i čiji je suprug Petar Ćatić od tada u bolnici.


Ćatić i njegov kum Miodrag Pejčić i dalje su na Grudnom odeljenju Kliničkog centra Srbije.


- Pacijenti se oporavljaju i njihovo stanje je stabilno. Zbog brojnih povreda i dalje su pod stalnim nadzorom lekara - kaže za „Blic“ Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra.


Olivera Ćatić navodi da je juče dala izjavu u Odeljenju za zakonitost beogradske policije.


- Saslušane smo ja i Bojana Jovanovska, ali i vlasnik lokala, njegov prijatelj, koji je bio tu, i konobarica. Pitali su nas sve do detalja, šta se i kako desilo. Ponovila sam im da smo mi pretučeni i da policajce niko nije ni pipnuo. Jedan od te dvojice policajaca tvrdi da ga je neko udario flašom po glavi, što nije tačno. Na snimku se jasno vidi da je tu povredu dobio kad je glavom udario kuma Pejčića - priča Olivera.


Povodom dešavanja u „Monaku“ juče je ministar policije Ivica Dačić izjavio da zastupa stav da policija mora svoj posao da radi efikasno i odgovorno.


- Niko ne sme da napada policiju, a policija mora da štiti građane i održava javni red i mir. Onaj ko bude digao ruku na policiju, zna se šta mu sleduje - rekao je Dačić, a na pitanje novinara, precizirao da „sleduju sredstva prinude“.


Ministar Dačić juče je ponovio da su policajci u kladionici „Monako“ bili napadnuti na dužnosti i da su zbog toga podnete krivične prijave protiv gostiju lokala.

- Biće ispitano i da li su policajci prekoračili ovlašćenja. Formirana je komisija koja se bavi tim slučajem, a u postupak je uključeno i tužilaštvo - izjavio je Dačić.
Milan Antonijević, izvršni direktor JUKOM, kaže za „Blic“ da se na osnovu desetominutnog snimka iz kladionice jasno vide prekoračenja ovlašćenja policije.


- Čak i da su policajci bili provocirani i napadnuti, nisu smeli tako da reaguju. Udarali su momka koji leži na zemlji i koji ne pruža nikakav otpor. Posao policije nije da se sveti, već da sprovodi zakonska ovlašćenja. Ono što se desilo u kladionici je kršenje zakona o policiji i spada u zlostavljanje i mučenje - smatra Antonijević.


On se nada da ovaj incident nije pravilo, već izuzetak i kaže da MUP, zbog građana, mora pravovremeno da reaguje i adekvatno kazni svoje pripadnike.
- Zabrinjava činjenica da se nastavlja sa starom praksom svaljivanja krivice sa leđa policije, odnosno podnošenje prijava protiv tih mladića - navodi Antonijević.

Bez kazne i za slučaj u Leskovcu
Poslednji slučaj policijske brutalnosti, koji je takođe potvrđen slikama koje su objavljene u medijima, okončan je bez ijedne sankcije prema pripadnicima MUP Srbije.
Krajem aprila pripadnici Žandarmerije u potrazi za većom količinom droge upali su u noćni klub „Aleksandar“ u Leskovcu i pretukli nekoliko desetina mladića i devojaka, zbog čega je intervenisala i Hitna pomoć. Niko od pretučenih gostiju lokala, međutim, iz straha nije podneo krivične prijave protiv pripadnika Žandarmerije, tako da je ceo slučaj okončan samo „izveštajem u medijima“.


Tužilaštvo čeka unutrašnju kontrolu
Tomo Zorić, portparol Višeg tužilaštva u Beogradu, kratko je juče rekao za „Blic“ da istragu o incidentu u kladionici „Monako“ vodi Unutrašnja kontrola MUP i da će se tužilaštvo oglasiti ukoliko protiv njih bude podneta krivična prijava.


Нема коментара: