brojač poseta

петак, 30. јул 2010.

Ogromni asteroid putuje ka Zemlji

Naučnici smatraju da će džinovski asteroid, nazvan 1999 RQ36, udariti u Zemlju 24. septembra 2182. godine, prenosi "Dejli telegraf".

Tim eksperata, od kojih neki rade za Američku svemirsku agenciju (NASA), veruju da verovatnoća da objekat, prečnika oko 560 metara, udari u Zemlju iznosi jedan prema hiljadu.


Ta verovatnoća je mnogo veća od one da će Zemlju 2036. godine udariti asteroid Apofis, koji je i znatno manji.

  • Posledice udara asteroida bi mogle označiti kraj života na Zemlji.

U slučaju udara objekta, moglo bi da dođe do masovnog izumiranja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta i, u najgorem slučaju, do potpunog nestanka celokupnog živog sveta.


Izveštaj u magazinu o solarnom sistemu, "Ikarusu" pokazuje da je mogućnost da asteroid RQ36 ranije udari u Zemlju, mnogo manja.


Marija Euhenija Sansaturio sa Univerziteta u Valjadolidu, koja je jedan od vođa istraživanja, izjavila je da će ovo otkriće pomoći da se na vreme naprave mehanizmi odbrane sa ciljem da poremete putanju asteroida.


Asteroid je prvi put primećen 1999. godine i dva puta je veći od Apofisa, koji je do ovog otkrića važio za najveću svemirsku pretnju Zemlji.

Za asteroid Apofis naučnici su izračunali da je mogućnost udara u našu planetu jedan prema 250.000.


Taj asteroid je dobio ime po čudovišnoj zmiji Apep (na grčkom Apofis) iz egipatske mitologije, koja svake noći pokušava da proždre Sunce, odnosno božanstvo Ra.

Нема коментара: