brojač poseta

петак, 16. јул 2010.

Incident na sednici SO Kraljevo

Kraljevo -- Koalicija SRS, DSS, Nova Srbija i Pokret za Kraljevo, koja je posle odluke Vlade ostala bez vlasti, danas je pokušala da onemogući rad skupštine u Kraljevu.

Obezbeđenje Skupštine opštine iznosi odbornike koji nisu imali  poziv i legitimaciju (Tanjug)
Obezbeđenje Skupštine opštine iznosi odbornike koji nisu imali poziv i legitimaciju (Tanjug)
Zbog toga je pojedine odbornike tog bloka obezbeđenje izbacilo iz skupštinske sale.

Sednica Skupštine protiče u napetoj atmosferi. Pojačano obezbeđenje na ulaznim vratima propuštalo je samo one odbornike koji su imali poziv i legitimaciju, a policajci se i dalje nalaze u zgradi lokalne skupštine.

Gužva i galama potkrepljena pištaljkama je zatim nastavljena u skupštinskoj sali jer koalicija SRS, DSS, Nova Srbija i Pokret za Kraljevo nisu dozvolili dalji rad sednice, smatrajući da su pokradeni kupovinom odbornika.

Rade Erac, šef GO Nove Srbije je rekao da “vlast treba da se bavi korumpcionaškim aferama koje su dovele do kupovine odbornika, a ne da na ovaj način izbacuje leitimne odbornike”.

U gužvi je proletelo i neko kokošije jaje što je uz uzurpiranje govornice bio alarm za angažavanjem obezbeđenja koje izvodi odbornika Pokreta za Kraljevo Ivana Damljanovića. Nakon toga uz pištaljke i ponovno uzurpiranje govornice, predsednik skupštine je shodno poslovniku o radu još dva puta aktivirao mere za udaljenje odbornika koje narušavaju rad i dostojanstvo gradske Skupštine.

Milomir Šljivić, predsednik Skupštine, naglašava da "ova Skupština poštuje Ustav i zakone i da shodno tome ne želimo da od parlamenta pravimo pozornicu već ozbiljnu instutuciju koja će raditi u interesu građana".

Sednicu su tokom daljeg nastavka napuštali koalicioni partneri iz opozicije, prozivajući koaliciju ZES-a zbog prisustva policije i pojačanog obezbeđenja.

Gradonačelnik Kraljeva, Ljubiša Simović je nemile scene prokomentarisao kao očekivane.

"Na žalost, morali smo da angažujemo obezbeđenje da reaguje, jer jedino na taj način je bilo moguće nastaviti dalji rad. Zbog nelegitimnih odluka koje su donošene u prethodnom periodu, sada mora intenzivnije da se radi, svako ko onemogućava taj rad, ne radi u interesu grada a samim tim ni građana", kazao je Simović.

Sednica je danas predvidela 80 tačaka dnevnog reda koje se uglavnom odnose na imenovanje menadžmenta u javnim preduzećima i ustanovama.

Interventna jedinica je i dalje u zgradi Skupštine grada. Politička konfuzija i dvovlašće u Kraljevu traje već tri meseca, a problem je nastao zbog pet spornih mandata odbornika narodnjaka i radikala, što dosadašnja narodnjačko-radikalska vlast i "PULS Srbije dr Ljubiša Jovašević", smatra tu preporuku nelegitimnom i nelegalnom.

Osnovni sud se izjasnio kao nenadležan da reši situaciju u Kraljevu i uputio suprotstavljene strane na Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje se oglasilo, pre dve nedelje, sa preporukom Skupštini Kraljeva da se poštuju odluke Ustavnog suda, po kojima koalicija "Za evropsku Srbiju-SPS-PUPS" u tom gradu ima skupštinsku većinu i pravo na vlast.

Rad skupštine se nastavio sa 44 odbornika koji čine sadašnju aktuelnu vlast u gradu.


1 коментар:

Lj.J. је рекао...

Posle sest godina tokom trajanja sudskog postupka utvrdjeno je da je tadasnja uzurpatorska koalicija podrzana od strane vlade RS imala 23 odbornika sa kojima je kao legalnim odbornicima sprovodila vlast iako ukupni broj odbornika jeste 70. Ko ce odgovarati...