brojač poseta

понедељак, 19. јул 2010.

FBI raspisao poternicu za Aslanijem

Nakon što je Euleks odbio zahtev SAD da im isporuči Bajrama Aslanija, FBI raspisao međunarodnu poternicu za njim pod optužbom za međunarodni terorizam.

FBI sumnja da je kosovski Albanac Bajram Aslani, poznat kao Ebu Hatab, učestvovao u zaveri nabavke sredstava za teroriste, planiranju ubistava i otmice u inostranstvu.

On se sumnjiči da je deo grupe čijih je osam članova uhapšeno u SAD, a u Severnoj Karolini optuženo da su kadrirali ljude za sveti rat, džihad. Pomenuta grupa je napravila uporište i na Kosovu.

Zbog svega toga, FBI upozorava da treba biti jako oprezan u kontaktu sa Bajramom Aslanijem, jer je jako opasan i naoružan, navode slovenački mediji.

Međunarodnu poternicu koju je u subotu, dan nakon što je misija Euleks odbila da isporuči Aslanija, raspisao FBI, potpisao je direktor ove američke službe Robert Miler.

Kosovska protivteroristička policija je 29-godišnjeg Aslanija uhapsila u junu, ali su ga dan kasnije pustili na slobodu, s tim da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stanicu, sve dok se ne bude donela odluka o njegovom izručenju. Nakon toga su tri sudije Euleksa odbile da ispune zahtev koji je Vašington uputio Kosovu, da izruči Aslanija, navevši da u američkom zahtevu nema dovoljno dokaza o osnovanoj sumnji da je Aslani zaista odgovoran za činjenja koja mu se stavljaju na teret.

Istovremeno, američki tužioci tvrde da je Aslani sakupio i novac kojim bi na Kosovu trebalo da napravi terorističku bazu, zbog čega mu u SAD preti kazna od 40 godina zatvora. Pored toga se sumnja i da se Aslani dogovarao da sa engleskog na albanski jezik prevede video snimke sa terorističkom tematikom, na kojima se vidi i samoubica opremljen eksplozivom kako napada konvoj američkih vozila.

Нема коментара: