brojač poseta

понедељак, 19. јул 2010.

Carstvo droge

Više od 90 odsto heroina koji se nađe na svetskom narko-tržištu proizvodi se u Avganistanu. Novcem od prodaje opijata finansiraju se Al Kaida i talibani

s1
berba opijumskog maka

U Avganistanu se proizvodi više od 90 odsto ukupne količine heroina, morfijuma i opijuma u svetu, pa ga mnogi nazivaju „narko-državom". Samo prošle godine u Avganistanu je proizvedeno 6.900 tona opijuma, što je čak više od ukupne tražnje na svetskom crnom tržištu, izjavio je Majkl Bron, bivši službenik američke Agencije za borbu protiv droge (DEA).

a

Organizovano hapšenje

Bron je opisao međunarodnu akciju hvatanja jednog od glavnih avganistanskih krijumčara droge povezanog sa talibanima. Krijumčario je drogu u Evropu trasom koja vodi od Avganistana preko Irana i severne Turske do prvog evropskog odredišta u Bugarskoj. Prodaju bi počinjao već u Bugarskoj.

- DEA je organizovala koordiniranu istragu. Prvo su nam pomogli naši avganistanski partneri koji su otkrili njegov identitet i činjenicu da je radio za talibane. Potom su bugarske i rumunske službe bezbednosti, kao i nekoliko zapadnoevropskih, motrile na kretanje krijumčara kao i kretanje tovara droge. Kada se ukazao pravi trenutak, pokrenuta je koordinirana akcija presretanja i hapšenja jednog od najozloglašenijih gospodara droge u Avganistanu. Zaplenjena je neslućena količina droge, a uhvaćeni trgovac drogom prebačen je u SAD, gde sada čeka na suđenje.

Krijumčarenje droge je postalo glavni izvor prihoda za Al Kaidu i pobunjeničke talibane, kaže Bron.

- Zarade od trgovine drogom dostižu stotine miliona ako ne i milijardu dolara u samom Avganistanu. A, kada droga pređe granicu, taj profit dostiže fantastične iznose koji se mere desetinama milijardi dolara i evra - naglasio je on.

Sve više laboratorija

Do pre nekoliko godina, krijumčarenjem droge bavile su se uglavnom uhodane kriminalne organizacije unutar i izvan Avganistana.

- Sada, međutim, vidimo sve veću aktivnost pripadnika talibana i Al Kaide, kako u Avganistanu tako i u Pakistanu. Nekada su Avganistanci gajili i izvozili sirove pogače maka, dok se njegova prerada u opijum obavljala u Iranu, Pakistanu ili Rusiji. Danas je u Avganistanu sve veći broj laboratorija za proizvodnju droge - tvrdi Bron.

Krijumčari su, u stvari, otkrili da su zarade neuporedivo veće sa prodajom gotovog opijuma, morfijuma i hašiša.

Tržište za avganistansku drogu je ogromno. Ono zahvata centralnu Aziju, Kinu i Rusiju kao i veliki deo Evrope.

Podmićuju policiju

Putevi do tih destinacija odavno su razrađeni.

- Droga putuje iz Avganistana u Iran, zatim preko severne Turske do Bugarske dalje u Evropu. Heroin namenjen Rusiji putuje iz Avganistana u Uzbekistan, zatim Kirgistan i Kazahstan, pa u Rusiju. Morfijum namenjen Kini i drugim dalekoistočnim zemljama putuje preko Kirgistana - kaže Bron.

s2
berba opijumskog maka

Radi lakšeg krijumčarenja, kriminalci često podmićuju policiju, graničare, čak i vojne zvaničnike u zemljama preko kojih droga putuje. Zato suzbijanje trgovine drogom iziskuje koordiniranu međunarodnu saradnju.

- Dok sam obavljao dužnost visokog zvaničnika DEA odlazio sam u mnoge zemlje gde sam ugovarao zajedničke akcije i razgovarao sa velikim brojem političkih i bezbednosnih zvaničnika. Posle 24 godine iskustva mogu slobodno da kažem da čak i kada ne postoje diplomatske veze - kao između Amerike i Irana, na primer - nije teško naći zajednički jezik kada je reč o suzbijanju trgovine drogom - podsetio je Bron.

b

Najveći izvoznik, ali i zavisnik

Najnovija studija UN pokazuje da je Avganistan zemlja sa najvećim brojem zavisnika od droge - upotreba heroina je, u odnosu na 2005. godinu, porasla za čak 140 odsto?!

- U Avganistanu heroin je dostupan svima. Sve više Avganistanaca kupuje ilegalnu robu - kaže Sara Valer iz kancelarije UN i upozorava da su to poražavajući i iznenađujući rezultati.

Kancelarije UN za drogu i kriminal pokazuje da je broj Avganistanaca koji uživaju drogu dvostruko veći nego bilo gde u svetu. Robert Votkins, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, kaže da je tim problemom pogođeno osam odsto Avganistanca, pre svega mlađih muškaraca.

Votkins je otkrio zaprepašćujući podatak da polovina zavisnika od opijuma drogu daje i svojoj deci:

- Roditelji koji nemaju mogućnosti da dođu do lekova koriste opojna sredstva da bi deci ublažili bolove. Na taj način prave nove zavisnike.

Zabrinjavajuća činjenica je da je i među policajcima veliki broj uživalaca droge. U zavisnosti od pokrajine, studija pokazuje da 12 do 41 odsto policajaca uživa neku vrstu droge.

Нема коментара: