brojač poseta

петак, 23. јул 2010.

Boris Berezovski za razvod plaća 119 miliona evra

Ruski oligarh Boris Berezovski, koji već duže živi u egzilu u Velikoj Britaniji, razveo se juče od druge supruge Galine, a suma koju bi trebalo da joj isplati procenjuje se na oko 119 miliona evra i po svoj prilici će ući u pravnu istoriju Britanije kao najveća prilikom razvoda isplaćena nadoknada.

Sa drugom suprugom Galinom bio je u braku 18 godina, ali od toga poslednjih 16 nisu živeli zajedno

Najveća dosada isplaćena suma u ovakvoj situaciji bila je skoro dvostruko manja - oko 57 miliona evra, a isplatio ju je 2006. godine Džon Čermen, koji je bogatstvo stekao u poslovima sa osiguranjem.


Berezovski je saopštio da slučaj neće osporavati na Vrhovnom sudu, tako da će supruzi najverovatnije isplatiti na kraju parnice utvrđenu sumu. On i supruga su bili u braku 18 godina, ali od toga poslednjih 16 nisu živeli zajedno. Galina živi u Londonu sa njihovo dvoje dece tinejdžerskog uzrasta, a Berezovski (64) u Sariju sa Jelenom Gorbunovom, sa kojom je u vezi već 15 godina i sa kojom ima još dvoje dece.


Dosadašnja gospođa Berezovski (51), koja je kao svog pravnog zastupnika na sudu angažovala advokatsku kancelariju Miškon de Reja, prvobitno je tražila četvrtinu Borisove imovine, koja je svojevremeno procenjivana na oko 1,19 milijardi evra, ali se veruje da je danas dosta manja, a na razvod se odlučila iznervirana izveštajima u štampi u kojima se Gorbunova opisuje kao „supruga“ njenog muža. Lord Bel, portparol Berezovskog, ranije je već potvrđivao da izbegli oligarh i supruga „pregovaraju o sporazumom razvodu“ nakon koga Berezovski namerava da se oženi Gorbunovom.


U vreme kada je upoznao dosadašnju suprugu, Berezovski je bio profesor matematike u Moskvi, sa platom od oko 70 evra mesečno, i prethodno je već bio oženjen i iz tog braka imao dvoje dece. Ubrzo je, međutim, pokrenuo posao sa trgovinom automobilima. Bio je prvi trgovinski zastupnik „Mercedesa“ u Sovjetskom Savezu, a zatim je postao i jedan od prvih ruskih oligarha, u eri predsednika Jeljcina.


Berezovski je uplovio u političke vode 1996. godine kada je postao zamenik Ivana Ripkina, sekretara Saveta za bezbednost Ruske Federacije, a 1997. i 1998. član naučnog veća ruskog Saveta bezbednosti. Naredne dve godine bio je deputat iz ruske republike Karačajevo-Čerkesije, kao i izvršni sekretar Zajednice nezavisnih država. Njegov politički uticaj je rastao zajedno sa njegovim bogatstvom.

Kancelarija Berezovskog u Belom domu, sedištu ruske vlade, nalazila se odmah do kabineta tadašnjeg premijera Viktora Černomirdina. Dok je Jeljcin tragao za naslednikom koji će ga spasiti zatvora, smatra se da se upravo Berezovski založio da to bude Vladimir Putin.


U vreme dok je bio kopredsednik stranke Liberalna Rusije, dobio je 2003. politički azil u Velikoj Britaniji i od tada ne živi u Rusiji. Azil je dobio zahvaljujući tome što je 1998. posredovao prilikom oslobađanja dvojice britanskih talaca iz Čečenije. Krajem 2007. protiv njega je podignuta optužnica za 11 krivičnih dela, pre svega za nezakonito prisvajanje novčanih sredstava. U novembru 2007. Savelovski sud u Moskvi proglasio ga je krivim u odsustvu i osudio ga je na šest godina zatvora zbog pronevere sredstava „Aeroflota“.


Iako mu je stalno mesto boravka Engleska, Berezovski živi u strahu za svoj život. Zato se svuda vozi u jednoj od dve blindirane limuzine „majbah“, a poznato je da ga čuvaju pripadnici francuske Legije stranaca. To nije čudno s obzirom na to da je još u Rusiji stekao mnoštvo neprijatelja, a 1994. godine jedva je preživeo podmetanje bombe pod automobil kojim se vozio u Moskvi.


Berezovski se često oglašava kritikama na račun Kremlja, ali ruske opozicione partije ne prihvataju njegovo približavanje. Njegovi saradnici su uglavnom bile marginalne figure, recimo Aleksandar Litvinjenko, odbegli oficir ruske službe bezbednosti, kome je Berezovski pomogao da pobegne iz Rusije.


Litvinjenko je kasnije ubijen nakon što mu je u čaj sipan radioaktivni plutonijum u hotelu u Londonu.

Abramovičeva „sloboda“ duplo skuplja
Razvod tajkuna Romana Abramoviča od supruge Irine u martu 2007. godine, po proceni medija, bio je težak oko 213 miliona evra, uz alimentaciju za petoro dece od po 65.000 evra mesečno. Irina je zatražila razvod od vlasnika londonskog fudbalskog kluba Čelsi zbog Abramovičeve veze sa mladom Darijom Žukovom, koja mu je rodila sina Arona Aleksandera.

1 коментар:

Blogger је рекао...

eToro is the ultimate forex trading platform for beginning and established traders.