brojač poseta

понедељак, 05. јул 2010.

Afera „Citostatik": Borojevićeva grupa uzela 10 miliona evra!

Uhapšeni direktor Instituta za onkologiju dr Nenad Borojević sa saučesnicima lekarima i direktorima velikih farmaceutskih kompanija nezakonito je od marta 2007. do kraja 2009. uzeo čak oko deset miliona evra!

s
Borojevića čeka  „zamrzavanje" imovine

Istraga trajala 14 meseci... Borojevića čeka „zamrzavanje" imovine

Ovo za Press tvrde sagovornici iz vrha MUP-a i tužilaštva i najavljuju da će uskoro biti podnet zahtev da se članovima „Borojevićeve grupe" privremeno oduzme imovina!

Sagovornik Pressa iz istrage kaže da se finansijska istraga protiv njih vodi godinu dana.

- Doktor Borojević i ostali su na 'merama' bili 14 meseci, a finansijska istraga traje godinu dana. Nakon hapšenja i uvida u svu dokumentaciju utvrđeno je da je ova grupa nelegalno na lekovima namenjenim obolelima od raka, pre svega citostaticima, uzela ukupno oko 10 miliona evra! Očekuje se da će Tužilaštvo za organizovani kriminal uskoro podneti zahtev da im se privremeno oduzme sva kriminalom stečena imovina - kaže izvor Pressa.

Stanovi na rođake

Policija je do sada u sefovima i na bankarskim računima doktora Borojevića pronašla oko pola miliona evra. Takođe, utvrđeno je da on ima dva stana u Beogradu i jedan u Herceg Novom, a sumnja se da je na ime svojih rođaka, prijatelja i saradnika kupio još nekoliko nekretnina na najskupljim lokacijama.

Inače, dr Nenad Borojević je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da mesečno zarađuje oko 1.850 evra, a istovremeno je Poreskoj upravi za prošlu godinu prijavio prihod od čak 200.000 evra!

Prema podacima iz Borojevićeve imovinske karte koja se nalazi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, on je mesečno kao direktor Instituta zarađivao oko 132.000 dinara i još oko 58.000 kao vanredni profesor Medicinskog fakulteta, što na godišnjem nivou iznosi oko 2,2 miliona dinara, što je nešto više od 22.000 evra. Pored toga, on je prijavio po polovinu od dva stana ukupne površine 210 kvadrata, ušteđevinu i akcije u pet firmi.

a

Dvojica još u bekstvu

Istražni sudija Specijalnog suda u subotu je doneo rešenje o sprovođenju istrage i određivanju pritvora protiv Nenada Borojevića, Zorana Bekića, načelnika pedijatrijske onkologije, Ivane Popović, direktorke onkološke apoteke, Zorana Tomaševića, pomoćnika direktora za zdravstvenu delatnost, Vojislava Petrovića, generalnog direktora firme „Roš Srbija", Andreja Soretića, direktora onkološkog sektora kompanije „Farma Svis", i Predraga Marinkovića, šefa poslovne jedinice farmaceutske kompanije „Astra Zeneka". Jedino je Ana Matović, produkt menadžer firme „Astra Zeneka", puštena da se brani sa slobode.

Zahtevom za sprovođenje istrage obuhvaćeni su i Ivan Popov, naučni savetnik za kliničku onkologiju i savetnik direktora Klinike za medikalnu onkologiju, kao i Rene Kauc, predstavnik farmaceutske kompanije „Merk", obojica u bekstvu.

Naš izvor iz istrage tvrdi da Borojević ima mnogo više od onoga što je zvanično prijavio:

- On ima još nekretnina, prvenstveno u Beogradu, i uglavnom se vode na druga lica u familiji, a imamo podatke da ih je Borojević kupio svojim parama. Do sada smo u kešu u stanu i po sefovima, ali i na računima u bankama u zemlji i inostranstvu pronašli oko 500.000 evra. Međutim, na osnovu podataka koje imamo, skoro smo sigurni da Borojević ima još novca i nekretnina... - priča naš sagovornik.

Pošteno zaradio 200.000?

Zoran Jakovljević, advokat doktora Borojevića tvrdi, međutim, da je on prošle godine pošteno i legalno zaradio 200.000 evra.

- Gospodin Borojević je za 2009. godinu poreskim organima prijavio prihod od 200.000 evra! On je taj novac zaradio predavajući na naučnim skupovima širom sveta... - kaže Jakovljević. Na naše pitanje zašto onda te pare nije prijavio u imovinskoj karti, on kaže:

- Ne znam, proveriću s njim, uvidom u datume prijava Agenciji i poreskim organima, odnosno, da vidimo kada su ostvareni ti prihodi. A te priče o nekretninama i novcu, to ne mogu da komentarišem, jer je sve još u fazi istrage...

Нема коментара: