brojač poseta

уторак, 15. јун 2010.

Zahtev ombudsmana smeta radu tajnih službi

Zaštitnik građana Saša Janković zatražiće od Ustavnog suda ocenu ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama nakon što je juče Odbor za saobraćaj i veze Skupštine Srbije većinom glasova odbio njegov amandman kojim je tražio da BIA mora da pribavi odobrenje suda da prati ko s kim, koliko i kada komunicira.

Izgovor mu bio „pisar Pera“: Srđan Milivojević

Obrazloženje članova Odbora iz vladajuće koalicije zašto su odbili ovaj amandman svodi se na pretpostavku da bi traženje sudskog naloga „moglo da devalvira rad“ bezbednosnih službi jer bi zaposleni u sudskoj pisarnici mogli da odaju te informacije.

Za ovaj amandman zaštitnika građana glasali su tri člana Odbora iz LDP, NS i SRS. Član Odbora iz DS Srđan Milivojević obrazložio je zašto je vladajuća većina odbila ombudsmanov amandman na primeru „pisara Pere“.


- Kada bi morala da se traži odluka suda, to bi moglo da devalvira rad BIA. Jer o tom slučaju bi prvo morao da se obavesti predsednik Suda, koji bi zatim morao da obavesti tužioca. Na kraju, to bi moralo da se zavede u pisarnici, a pisar Pera bi mogao da se hvali koga prisluškuje - objasnio je Milivojević.


On je rekao da nema govora o zadiranju u privatnost komunikacija s obzirom na to da zakon zabranjuje da se kontroliše ono što se nalazi unutar poruke. Sve ostalo što je bezbednosnim službama omogućeno ovim zakonom, a odnosi se na praćenje ko sa kim, koliko i kada komunicira, prema njegovom mišljenju, nije sporno. On je to uporedio sa raznošenjem pošte kada „poštar koji raznosi penziju može da vidi ko od koga dobija poštiljke“. Milivojević je još naveo da je upravo praćenja telefonskog listinga pomoglo policiji u Velikoj Britaniji da uhvati teroristu koji je nameravao da podmetne bombu.


Odbor za saobraćaj i veze prihvatio je njegov drugi amandman koji se tiče nadležnosti poverenika za informacije od javnog značaja i podataka o ličnosti koji omogućava tom nezavisnom organu da nadzire primenu zakona.


Predsednik odbora Velimir Ilić rekao je da Ustav tako nešto ne dozvoljava i naveo primer kada je policija odbila da putem listinga traži nalogodavca njegovog napadača koji ga je napao na ulici. Osvrćući se na zahtev Advokatske komore Srbije koja je od Vlade Srbije tražila da povuče Zakon o elektronskim komunikacijama iz procedure, Janković je rekao da je to „sasvim legitimno“.


- Advokati najbolje znaju kakve se procesne mogućnosti pružaju da se ospori neki sudski postupak ako se kasnije ispostavi da su dokazi pribavljeni bez odluke suda - rekao je za „Blic“ Janković.

Нема коментара: