brojač poseta

уторак, 08. јун 2010.

Sretko Kalinić upucan u Zagrebu

Jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića Sretko Kalinić ranjen je danas oko 12.45 sati iz vatrenog oružja u zagrebačkom naselju Rakitje. Kalinić je operisan i nije životno ugrožen.

Sretko Kalinić

"Kalinić je hospitalizovan, operisan i van životne opasnosti", naveo je direktor policije Milorad Veljović.

  • Hrvatska televizija nevanično saznaje da je u blizini mesta ranjavanja Kalinića pronađen mercedes srpskog državljanina Cvetka Simića, čije je telo pre nekoliko meseci pronađeno kod zagrebačkog jezera Jarun

On je dodao da je Kalinić pominjao da je u njega pucao Miloš Simović, koji je takođe optužen za ubistvo Đinđića, ali da to nije bio iskaz dat policiji. Veljović je istakao da je za Kalinićem raspisana poternica i da je saradnja srpskih i hrvatskih istražnih organa veoma dobra pa će biti nastavljena i ovom slučaju.

Kako "Blic" saznaje, ranjenom Kaliniću pomogao je jedan od prolaznika koji je pozvao Hitnu pomoć, koja ga je potom prevezla u bolnicu "Sestre milosrdnice".

Po dolasku policije Kalinić je izjavio da je u njega pucao Simović. Zagrebačka policija traga za Simovićem i pretpostavlja da je sukob izbio zbog novca, saznaje "Blic".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Tanjug da je hrvatska policija uhapsila ranjenog Kalinića. On je rekao da je Kalinić, prilikom hapšenja, kod sebe imao hrvatski pasoš, s lažnim identitetom.

"Srpska i hrvatska policija već duže vremena koordinirano rade na razmeni operativnih podataka u vezi s lociranjem i hapšenjem preostalih članova zemunskog klana", rekao je Dačić.

Miloš Simović

Miloš Simović i Sretko Kalinić osuđeni su, iako u bekstvu od 2003. godine, pred Specijalnim sudom na 30 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića. Vrhovni sud je utvrdio da je Ulemek bio organizator ubistva, a da je Jovanović 12. marta 2003. ispalio hice koji su usmrtili Đinđića i ranili njegovog telohranitelja Milana Veruovića.

Vrhovni sud je ranije, 29. decembra 2008. godine, u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću, kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Нема коментара: