brojač poseta

понедељак, 03. мај 2010.

Test Samsung i8000 Omnia IIMislili ste da ste videli sve?! Ovaj telefon dokazaće vam da grešite

Kao i većina sličnih uređaja sa ekranom osetljivim na dodir, i Samsung Omnia II odlikuje se jednostavnim, poslovnim dizajnom. Po izgledu je najbliža Apple iPhoneu, s tim što je nešto manji i lakši. Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike visokog sjaja, koja stvara utisak skupocenosti.

Prednjim delom Omnije II dominira veliki AMOLED touchscreen dijagonale 3,7 inča koji prikazuje sliku rezolucije 480×800 piksela, što je zverski napredak u odnosu na prethodnika i najjača ponuda u klasi. Prikaz na ekranu je oštar i jasan, dovoljno svetao u većini situacija, a jačina osvetljenja može se automatski podesiti, tako da radi na osnovu senzora osvetljenja. Nema integrisane stylus olovke, ali niko od korisnika neće imati potrebu za njom pošto je interfejs pregledan i jasan, pa se telefonom komforno upravlja pristiskajući ekran vrhovima prstiju. Samsung je Omnije opremio akcelerometrom koji upravlja funkcijom automatske rotacije ekrana u zavisnosti od položaja u prostoru. Ukoliko okrenete telefon na bok za 90 stepeni, automatski će se i prikaz na ekranu zarotirati isto toliko, a tu je i povratni vibrirajući efekat pri pritisku na ekran. Sve aplikacije podržavaju funkciju rotiranja prikaza što je veoma praktično rešenje pogotovo kod web browsera i krstarenja Internetom.

Samsung Omnia II opremljena je brzim Samsung S3C6410 procesorom koji radi na 800MHz i odgovarajućim grafičkim procesorom zaduženim za odličan prikaz i sjajno grafičko okruženje. Procesor je dovoljno brz i moćan, tako da u svakodnevnom radu, pa čak i sa najzahtevnijim kancelarijskim aplikacijama nema problema. Aplikacije iz mobilne verzije Microsoft Officea veoma brzo se podižu, a multimedija i video reprodukuju se tečno i bez ikakvih zastajkivanja. Memorijski kapacitet takođe je impresivan, a korisnicima je na raspolaganju verzija od neverovatnih 16 GB interne memorije sa dodatnim microSD ulazom. Kamera rezolucije 5 megapiksela sa autofokusom i dvostrukim led-blicem prevazilazi naša očekivanja. Iako joj nedostaje funkcija optičkog zumiranja, uobičajena za klasu “svemoćnih” telefona, fotografije napravljene ovom kamerom su odlične, možda i najbolje u klasi. Boje su odlično izbalansirane, a fotke su lošije samo u uslovima zaista slabog osvetljenja. Kamerom se komforno upravlja preko ekranskog interfejsa, a napredne funkcije poput one koja prepoznaje lica i osmehe rade prilično dobro. Veoma je interesantno snimanje sa prepoznavanjem osmeha, kada kamera inteligentno “čeka” da se objekat snimanja nasmeje da bi tek onda okinula i zabeležila snimak u memoriju.

Zahvaljujući ugrađenom TV izlazu i Samsungovom TouchPlayeru multimediju je moguće pogledati na eksternim monitorima, projektorima i televizorima. TouchPlayer ima iste mogućnosti kao i Windows Media Player, ali je mnogo lakši za korišćenje uz pomoć pritiska prstiju jer mu je interfejs zasnovan na velikim ekranskim tasterima. TouchPlayer omogućava slušanje muzike u pozadini dok, recimo, korisnik radi u nekoj drugoj aplikaciji, a ukoliko više volite muziku sa radio-stanice nema nikakvih problema, Omnia II pokriva i ove potrebe sastereo FM RDS radio prijemnikom.

Što se tiče one “običnije” - telefonske funkcije, Omnia II je GSM Quad band uređaj sa podrškom za 3G UMTS, pa iako ova funkcija nije isključivi razlog zbog kojeg će neko kupiti ovaj uređaj, ona je, naravno, tu i upotpunjuje doživljaj. Telefonska funkcija radi besprekorno, audio konekcija je stabilna, čista i dovoljno glasna u svim okruženjima. Na spikerfon nemamo zamerki, a test baterije utvrdio je da Omniom možete da razgovarate čak do 10 sati bez prethodnog punjenja, dok je operativno vreme rada telefona u 3G okruženju znatno kraće. U domenu praktičnosti, Samsung je napravio korak dalje, dodajući telefonskoj funkciju automatski prelazak u nečujni mod kada se telefon obrne i frontalnim delom na sto. Tada se utišavaju svi zvukovi, ne signaliziraju se dolazni pozivi, a ostaje aktivan samo alarm, što je idelano ako se odmarate ili ste na važnom sastanku.

Omnia II poseduje čak i unapređeni GPS modul sa internom antenom koji u startu radi u sprezi Google Maps aplikacijom. Uređaj može biti podešen da automatski preuzima pozicije satelita na dnevnom nivou kako bi ubrzao proces inicijalnog pronalaženja lokacije.

Pored pomenutog osnovnog softvera i brojnih “organajzer” aplikacija, kao što su Calendar i Task Manager, Samsung je Omniji II dodao nekoliko odličnih pregledača multimedije (za fotke i video zapise) i čak malu video editor aplikaciju za osnovnu montažu snimljenih video zapisa. Što se povezivanja tiče, na raspolaganju su vam sve moguće veze, od 3G-HSDPA-UMTS, preko standardnog stereo Bluetootha i USB konekcije, do Wi-Fi b-g standarda. Imate sve što je potrebno da se povežete sa bilo kojim uređajem ili mrežom, na bilo kojem mestu. Uz to imate i sve ostalo što može i ne može da vam padne na pamet, pa je ovo ultimativni mobilno-poslovno-zabavni telefon, jer drugačije ne znamo kako bismo ga nazvali. Sve što vam treba jeste dubok džep. Ah, da - i krpica da ga redovno čistite od dosadnih otisaka prstiju. Ne brinite - u kutiji je!

Kontakt: Roaming Electronics, Triše Kaclerovića 29l, Beograd, tel. 011/30-93-700

Cena 650 evra sa 16 GB

Нема коментара: