brojač poseta

недеља, 30. мај 2010.

Osigurajte bezbrižno letovanje

Ukidanje šengenskih viza mnoge građane Srbije motivisaće da ovoga leta u sopstvenom aranžmanu krenu ka nekom od letovališta u inostranstvu. Koliko god prijala takva vrsta svojevrsne letnje avanture, naši građani moraće da se suoče s tim da, ipak, u pravima i mogućnostima nisu jednaki sa građanima zemalja EU.

Zbog toga odlazak u inostranstvo mnogima može da zakomplikuje nepoznavanje propisa zemalja u koje putuju, ili još neusklađeni propisi između Srbije i članica EU.


Spavanje u parku, saobraćajni prekršaj u visini čitavog aranžmana, vraćanje sa granice, ogromni troškovi lečenja – čak i za najmanje povrede koje zahtevaju lekarsku intervenciju… samo su neke od pojedinosti o kojima morate voditi računa kada putujete u sopstvenoj režiji.


Oko 80 odsto građana Srbije radije bira turističku agenciju koja pruža kompletnu zaštitu, dok ostalih 20 odsto moraju sve da pripreme sami. Ukoliko spadate u njih, povedite računa da vam se ne dogodi nešto nepredviđeno. A pre svega da, ma koliko dnevne informacije govorile drugačije – obavezno pre puta rezervišete smeštaj. Drugo obavezujuće pravilo je da osigurate sve članove porodice, da posedujete sva dokumenta koja mogu da vam traže na uvid, zatim da imate dovoljno novca kako biste uverili carinike da s njim možete da podmirite troškove smeštaja, da ga preostane i za eventualne kazne ako putujete automobilom, da automobil koji vozite troši gorivo po standardima zemalja EU, da nipošto ne nosite hranu i piće na koje ste navikli...


Smeštaj


Bez unapred rezervisanog smeštaja, na put nikako ne bi trebalo kretati. S jedne strane, bez rezervacije ćete gotovo izvesno na ulazu u stranu zemlju morati da pokažete određenu svotu novca koja garantuje da ćete moći da priuštite hotel. U suprotnom ćete biti vraćeni sa granice. S druge strane, po dolasku na željenu destinaciju smeštaj će vas koštati znatno skuplje, a po pravilu će biti manje komforan. Jer, izbora nećete imati, pošto je u jeku turističke sezone problem pronaći bilo kakav smeštaj na ovaj način. Znajte da, osim preko agencija, smeštaj možete da obezbedite i preko brojnih internet servisa, među kojima se najviše preporučuje www.booking.com. Trebalo bi da imate u vidu da vam, osim hotela, na raspolaganju stoje hosteli i privatni smeštaji koji su jeftiniji. U svakom slučaju, ne zaboravite da obavezno tražite potvrdu o rezervaciji kako ne biste imali problema prilikom ulaska u zemlju.


Putovanje avionom


Prilikom kupovine avio-karata pravila gotovo da nema. Cene zavise u velikoj meri i od toga kada se karta rezerviše, da li se kupuje u poslovnici ili preko interneta... Osim toga, u cenu ulaze i mnogobrojne takse… Iako se zbog svega može dogoditi da cena karte pred sam let bude niža nego da ste je rezervisali pre dva meseca, rezervacija je preporučljiva.
Imajte u vidu da pored promotivnih akcija velikih aviokompanija sada možete da putujete i jeftinijim avio-prevoznicima, ali i da bi te karte trebalo kupiti mesecima ranije, da bi na cene u oglasima i reklamama trebalo dodati takse, da se posebno plaća svaki gram prtljaga, ketering, a u nekim slučajevima čak i upotreba toaleta! Često ne postoji ni precizan red letenja, a letovi se veoma lako otkazuju ukoliko nema dovoljnog broja putnika. Vredi pomenuti da veliki broj građana, pre svega zbog visokih aerodromskih taksi, bira put do Temišvara ili Budimpešte, pa tek tu uzimaju avion do željene destinacije. Kako biste što lakšim učinili izbor avio-prevoznika, posetite sajt www.skyscanner.net.


Put automobilom


Ako na put krećete automobilom, od dokumenata vam je potrebno: međunarodna vozačka dozvola, koja košta oko 2.000 dinara, i zelena karta osiguranja, odnosno “zeleni karton”. On je uslov za ulazak u stranu zemlju i važi na teritoriji svih evropskih država gde se koristi kao polisa osiguranja od auto-odgovornosti. To bi u praksi značilo da, ukoliko svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već osiguravajuća kuća. Ako na put krećete vozilom koje nije u vašem vlasništvu, morate da imate i dozvolu za upravljanje tuđim automobilom koja košta oko 1.500 dinara.


Međunarodna vozačka dozvola izdaje se u Auto-moto savezu Srbije, a rok važenja je tri godine. Uz nju morate da imate i važeću nacionalnu vozačku dozvolu. Dokaz da imate uredno osiguranje kod domaćeg osiguravajućeg društva predstavlja zeleni karton. Izdaje ga osiguravajuće društvo i važi do isteka polise obaveznog osiguranja.


Preporučljivo je da se dobro informišete o trasi kojom ćete putovati. Na autoputevima vinjete, to jest nalepnice kojima se plaća putarina, u mnogim zemljama su jedini način za plaćanje putarine. Mogu da budu jednodnevne, sedmične, mesečne ili godišnje. Ako je nemate, budite spremni da za kaznu izdvojite i po nekoliko stotina evra. Ujedno, veoma je važno vinjetu zalepiti na prednje automobilsko staklo. Ako to ne učinite, isto je kao da je niste ni kupili, pa vas čekaju rigorozne kazne.


Imajte u vidu i da najkraća trasa nije uvek najbolja. Primera radi, možete da se odlučite za nov autoput, ali na nekima od njih još ne postoji nikakva infrastruktura, tako da na stotinu kilometara nećete naići ni na jednu benzinsku pumpu, prodavnicu, toalet, pa čak ni na česmu. Ono što bi u ovom slučaju moglo da vam olakša putovanje je sajt www.viamichelin.com.


Od opreme u automobilu, morate da imate rezervni točak, znak za obeležavanje vozila, prvu pomoć, rezervne sijalice, reflektujući prsluk – koji se drži tako da vam bud pri ruci (nikako u gepeku), alat, aparat za gašenje požara... Ovaj aparat kod nas moraju da imaju samo profesionalni vozači, dok je u EU i u pojedinim zemljama van nje obavezan za sve učesnike u saobraćaju. Ako ga nemate, kazne iznose i do 700 evra!


Na ulazu u stranu zemlju vam neće tražiti sva dokumenta i proveravati opremu. Ali, ako vas zaustave ili dođe do nezgode, saobraćajna policija može da vam zabrani upravljanje vozilom, ili će vam, u boljoj varijanti, napisati astronomsku kaznu. Važno je da znate da se kazne plaćaju odmah, na licu mesta. U suprotnom, bićete privedeni najbližem sudiji za prekršaje, kada uz prvobitnu kaznu morate da platite i sudske troškove.

Zdravstveno osiguranje


Ako vam se na putovanju desi nezgoda, povredite se, razbolite, ili se ukaže potreba za neodložnom hirurškom intervencijom i borav­kom u bolnici, uz polisu međuna­rod­nog putnog osiguranja bićete pot­puno zbrinuti i time izbeći plaćanje visokih troškova lečenja. Polisa može da glasi na osiguranika, a njom mogu da se osiguraju i članovi porodice ili grupa putnika. Postoje osiguranja sa pokrićima od 5.000, 10.000, 15.000, 30.000 ili 35.000 evra. Preporučuje se ovo poslednja, jer pokriva i hirurške intervencije, a cena je veoma prihvatljiva. Primera radi, ona u iznosu od 35.000 evra košta oko 10 evra za boravak u inostranstvu deset dana.

OBAVEZE I PREPORUKE

Auto oprema
1. Rezervni točak
2. Znak za obeležavanje vozila
3. Prva pomoć
4. Rezervne sijalice
5. Reflektujući prsluk, to jest, svetloodbojni fluorescentni prsluk.
6. Aparat za gašenje požara. U zemljama EU i u Hrvatskoj kazne su i do 700 evra.
7. Trougao

Putna zdravstvena osiguranja
Za jednu odraslu osobu
7 dana - 9,1 evro
15 dana - 19,5 evra
30 dana - 39 evra
Napomena: Cene osiguranja za turističko putovanje za osobu starosti od 18 do 70 godina, osigurana suma od 35.000 evra.

Korisni linkovi - informacije i vodiči
Evropa: www.visiteurope.com
Bliski istok: www.atlastours.net
Afrika: www.africaguide.com
Azija: www.aguidetoasia.com
Centralna Amerika: www.enjoycentralamerica.com
Južna Amerika: www.travelsouthamericaguide.com
Severna Amerika: www.travel-library.com/north_america

Šta se može uneti u EU bez prijave carine
- 200 cigareta ili 50 cigara, 100 malih cigareta, ili 250 grama duvana
- litar žestokog pića sa više od 22 odsto alkohola ili dva litra žestokog pića od 22 odsto ili manje, kao i dva litra vina i likera
- 50 grama parfema i 250 mililitara kolonjske vode
- poklone u vrednosti od 175 evra po osobi i 90 evra ukoliko je osoba mlađa od 15 godina
- do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti)

AGENCIJA ILI PRIVATNA REŽIJA?
Primer: Letovanje u Španiji, Ljoret de Mar. Cenovnik je napravljen za dve odrasle osobe

Preko agencije, autobusom
- U cenu je uračunato - hotel sa četiri zvezdice, dvokrevetna soba, 13 dana, 10 polupansiona (9 noćenja), osiguranje do 10.000 evra - 840 evra
- doplata za osiguranje do 30.000 evra, koje se i preporučuje: 20 evra
Ukupno: 860 evra

Sopstveni aranžman, automobilom
- hotel sa četiri zvezdice rezervisan preko sajta www.bookinkg.com, 10 polupansiona (9 noćenja), dvokrevetna soba: 680 evra
- od Beograda do Ljoret de Mara oko 2.100 kilometara, što je oko 20 sati vožnje u jednom smeru, sa pratećim troškovima (gorivo, putarine): 600 evra (oba smera)
- međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton: 20 evra
- zdravstveno osiguranje: 20 evra
Ukupno: 1.320 evra

Preko agencije, avionom
- u cenu je uračunato: hotel sa četiri zvezdice, 10 polupansiona
(9 noćenja), transfer aerodrom–hotel–aerodrom: 1.080 evra
- aerodromske takse: 120 evra
- zdravstveno osiguranje: 20 evra
Ukupno: 1.220 evra


Sopstveni aranžman, avionom
- hotel sa četiri zvezdice, dvokrevetna soba: 680 evra
- povratne karte na relaciji Beograd–Barselona (preko Span era): 380 evra (uključene takse)
- zdravstveno osiguranje: 20 evra
- povratna autobuska karta Barselona – Ljoret de Mar: 40 evra
Ukupno: 1.100 evra


Povraćaj PDV
Za određene proizvode koje ste kupili u inostranstvu, prvenstveno tehničke aparate, možete da dobijete povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV). Prilikom kupovine uređaja potrebno je da pokažete pasoš i naglasite prodavcu da želite da vam PDV bude vraćen. Posle toga ćete dobiti formular ili potvrdu. S dokumentom i računom potrebno je otići na “VAT return” šalter koji se obično nalazi na aerodromu. Tamo je potrebno da popunite dodatnu dokumentaciju i porez će vam biti vraćen. Novac mogu da vam uplate na karticu, pošalju poštom na kućnu adresu, ili ga možete dobiti na granici, što je i najčešći izbor. Kupljeni proizvod ne sme da bude korišćen dok se procedura ne okonča. Porez na dodatu vrednost, odnosno VAT, obično iznosi oko 19 odsto cene proizvoda koji ste kupili.

Нема коментара: