brojač poseta

уторак, 18. мај 2010.

Nikola Sarkozi ucenjuje Angelu Merkel

Francuski predsednik Nikola Sarkozi zapretio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na samitu evrozone da će Francuska ukinuti evro ukoliko Merkelova ne prestane da se protivi ulaganju 750 milijardi evra u fond za bezbednost evropske valute, piše „Gardijan"

s
Nikola Sarkozi, Angela  Merkel
Sukob moćnih lidera... Francuski predsednik zapretio da će ukinuti evro

Britanski list na naslovnoj strani piše o gnevnom i „visoko emotivnom" ispadu francuskog predsednika na samitu lidera evrozone u Briselu prošlog petka, kada je sudbina evra visila o koncu. Sarkozi je, vičući i lupajući pesnicom o sto, zapretio da će ukinuti evro ukoliko Angela Merkel ne prestane da se protivi ulaganju 750 milijardi evra u fond za bezbednost evropske valute. Tokom konfrontacije dvoje najmoćnijih evropskih političara, francuski predsednik je rekao da će napustiti razgovore i upozorio na trajnu štetu koju će pretrpeti franko-nemački odnosi, ukoliko nemačka kancelarka ne podrži plan.

- Bio je to Sarkozi na steroidima - prenosi „Gardijan" komentar jednog evropskog diplomate. Uobičajeno energični Sarkozi bio je ovog puta i vidno uzbuđen, primećuju zvaničnici.

Iako je samit bio sazvan kako bi se finalizovao paket pomoći Grčkoj, novi razvoj događaja doveo je do zastoja, jer Merkelova odbija da se obaveže na nemačko izdvajanje 120 milijardi evra.

Iako su svi mislili da će se samit produžiti do duboko u noć, Sarkozi je iznenada sazvao konferenciju za novinare, trijumfalno objavivši da je sporazum postignut, odnosno da je, kako je rekao, postignuta „pobeda nad berzama i špekulantima koji uništavaju evropsku valutu", piše britanski list.

„Gardijan" prenosi mišljenje francuskih zvaničnika da je ovo bila klasična Sarkozijeva predstava, odnosno igranje na blef, jer je, zapretivši odlaskom, zaista prisilio Merkelovu da preuzme odgovornost za eventualni neuspeh samita.

Uponedealjk, nakon najtežeg vikenda u istoriji evropske valute, evro se povratio na berzama, ali je prekjuče zabeležio najveći pad u odnosu na dolar u proteklih 18 meseci.

Nemački bankari su istovremeno upozorili nemačke poreske obveznike da verovatno nikad neće videti milijarde koje su „pozajmili" Grčkoj.

Sarkozijeva pobeda stoga nije konačna i on bi još mogao da zažali svoju svađu sa nemačkom kancelarkom.

Нема коментара: