brojač poseta

четвртак, 27. мај 2010.

Na Kubi živi 1.541 stogodišnjak

Na Kubi sada živi 1.541 osoba koja je prevalila stotu, što je 53 više nego pre dve godine, pokazalo je nedavno istraživanje.

Uskoro i i međunarodni susret stogodišnjaka na Kubi

Među njima je i Huana de la Kandelarija Rodriges koja je prošlog februara napunila 125 godina i koja živi u opštini Kampećuela, u pokrajini Granma, oko 760 kilometara jugoistočno od Havane.

  • Prema zvaničnim podacima, na Kubi živi po jedan stogodišnjak na svakih 7.296 stanovnika, odnosno svakih 1.269 odraslih stanovnika
O ovoj temi će se raspravljati i na ovogodišnjem Međunarodnom kongresu o dugovečnosti u Havani, u okviru kojeg će biti održan i međunarodni susret stogodišnjaka koji se organizuje od 2005. godine, naveli su mediji.
Predsednik kluba 120-godišnjaka i Medicinskog udruženja Kariba (AMECA), profesor Eugenio Selman Husein-Abdo, u svojoj knjizi "Kako doživeti 120 godina" pominje šest osnovnih faktora dugovečnosti.
To su motivacija od najranijeg doba jer "mi smo ono što nas motiviše", umerena ishrana bogata voćem i povrćem, održavanje zdravlja sa akcentom na prevenciju, fizička aktivnost od najmanje 30 minuta, između tri do pet dana u nedelji, kultura kao duhovno obogaćivanje i saveznik u borbi protiv stresa i zdrava životna sredina.

1 коментар:

13 decembar је рекао...

Svojevremeno,kada se govorilo oosvajačkom pohodu na Srbiju ,odnosno ,njenu južnu pokrajinu,baratalo se podatkom da je u nas/Kosovo/područje veoma bogato zeolitom i još nekim rudnim bogatstvima ,stenama ,i sl.koje trebaju ovi novi imperijalisti za sebe ,i svemirski program.Poređenje gde još ima zeolita ,palo je na Kubu,te nešto malo i u okolini Loznice,mada je Loznica jača kada je jadarit u pitanju.
Zeolit se inače koristi u spravljanju leka za lečenje onkoloških bolesti,te možda,to što je i Vinča ustupila Klinofilorit u završnoj fazi amerima,znači da smo ostali bez našeg prava da sami koristimo svoja proirodna bogatstva koja bi nam pomogla da i mi doživimo stotu.
Nemiri,stres,bombardovanja,mržnja,strah od sutrašnjeg dana,nestašice ,ali najviše ,neštašica duhovnosti i morala,sve to ide na ruku očajnoj situaciji u Srbiji i regijama,te garantovano naš narod neće stići ni do 70 godine,kamoli do 100.
Kuba ,kako god da je prozvana kao neprimerena i nedemokratska od strane ovih što imaju samo interes ,ne interes svih naroda sveta ,već samo interes svetskih sila koje su se grupisale i zaštitile sve svoje interesne sfere,to je ono što će nas kao narod u državi Srbiji uništiti,a, ne spsiti i ostvariti dugovečnost.
Mi ne radimo ni tih kvalitetnih 30 minuta ,jer su nam firme oduzete,da neko drugi prihoduje,a narod se nije izdigao kako svemu što ga je snašlo nađe leka.
Mi umiremo kao država ,i ne verujem da ćemo kao narod uspeti da preživimo ako i dalje bude sprovođena ova genocidna politika prema svima nama.
Mi smo isto što i Afrički narodi ,kao Uganda,i ko zna više,sa nama se samo eksperimentiše ,a žrtve će se brojati kada nestanemo.
Žalosno i opasno,jer ,kako se to dešava nama,dešavaće se i drugima,samo ako imperije ukače da imaju nešto vredno za eksploataciju.