brojač poseta

четвртак, 15. април 2010.

Zaustavljen aviosaobraćaj u Evropi

Aviosaobraćaj na severu Evrope je obustavljen, a u Velikoj Britaniji, Irskoj i nordijskim zemljama mnogo letova je otkazano zbog oblaka prašine iz vulkana.

Dim i prašina iz islandskog vulkana Ejafjalajokul (Beta)
Dim i prašina iz islandskog vulkana Ejafjalajokul (Beta)
Prema navodima britanske Nacionalne službe za aviosaobraćaj, prašina i dim koji izlaze iz vulkana Ejafjalajokul predstavljaju "veliku opasnost po bezbednost letelica", jer je vidljivost slaba, a čestice iz vazduha mogu da uđu u motore aviona. Do erupcje islandskog vulkana je došlo posle skoro 200 godina mirovanja.

U Engleskoj letove su otkazali aerodromi u Mančesteru i Birmingamu, u Severnoj Irskoj u Belfastu, a u Škotskoj u Aberdinu, Glazgovu i Edinburgu. Pored toga, londonski aerodrom Hitrou otkazao je najmanje 150, a Getvik 138 letova.

Letove su otkazali i aerodromi na severu Švedske i Finske, dok je norveški institut za kontrolu aviosaobraćja "Avinor" obustavio sve komercijalne letove.

Do prve erupcije vulkana, koji se nalazi na oko 120 kilometara od Rejkjavika, došlo je 20. marta, a juče je, budući da je seizmička aktivnost ukazala na moguću drugu erupciju, iz ovog područja evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkan izbacuje crni dim i belu paru, dok se glečer ispod kojeg se nalazi delimično otopio, pa je vodostaj reka u ovom području do sada porastao čak tri metra.

U oko 100 zabeleženih slučajeva u periodu od 1983. do 2000. godine kada su avionski motori "usisali" vulkansku prašinu, nije bilo ozbiljnijih posledica, izuzev kraćeg prestanka rada motora, navodi Američki geološki institut.

Čestice vulkanske prašine, koja se formira u eksplozivnim erupcijama, mogu da se istope u avionskim motorima, a zatim ponovo stvrdnu i izazovu mehaničke kvarove.

Island, ostrvska zemlja sa oko 320.000 stanovnika, nalazi se na vulkanskom području u severnom Atlantiku.

Нема коментара: