brojač poseta

петак, 02. април 2010.

Umro tvorac prvog kućnog kompjutera

Doktor Henri Edvard "Ed" Roberts, tvorac prvog kućnog kompjutera, umro je u 68. godini od upale pluća. Roberts je izumeo kompjuter "Altair 8800" i izvršio veliki uticaj na karijere Bila Gejtsa i Pola Alena, koji su kasnije osnovali kompaniju "Majkrosoft", prenosi BBC.

Ed Roberts

Gejts i Alen stupili su u kontakt sa Robertsom nakon što su videli njegovu mašinu na naslovnoj strani jednog magazina i ponudili mu da napišu softver za ovaj uređaj.Taj program bio je poznat pod imenom "Altair-bejzik" i predstavljao je osnovu na kojoj je počelo poslovanje "Majkrosofta".

"Ed je bio spreman da rizikuje sa nama - dvojicom momaka koje su interesovali kompjuteri davno pre nego što su oni ušli u svakodnevnu upotrebu. Uvek smo mu bili zahvalni. Dan kada je naš prvi netestirani softver proradio na njegovom 'oltaru' bio je početak mnogih divnih stvari", napisali su u zajedničkoj poruci osnivači "Majkrosofta".

Suosnivač firme "Epl" Stiv Voznjak izjavio je da je doktor Roberts preduzeo "korak od ključne važnosti, koji je doveo do svega što imamo danas".

Kompjuter "Altair 8800"

Roberts je bio osnivač firme "Mikro instrumenti i telemetrijski sistemi", koja se u početku bavila prodajom digitrona i elektronskih delova za hobiste koji su pravili makete raketa.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka firma se našla u dugovima, a Roberts je počeo da razvija kompjuterski hardver, a rezultat je bila mašina "Altair 8800".

Taj kompjuter mogao se 1975. godine kupiti u delovima za 395 dolara, a prodavan je i kao sastavljena mašina po ceni većoj za 100 dolara.

Нема коментара: