brojač poseta

среда, 07. април 2010.

Uhapšena Katarina Rebrača

Katarina Rebrača uhapšena je zbog sumnje da je protivpravno prisvojila 37 miliona dinara iz sredstava dobrotvornog fonda čiji je osnivač, potvrdio je MUP.

Katarina Rebrača (Tanjug, arhiva)
Katarina Rebrača (Tanjug, arhiva)
Rebrača i njene četiri saradnice uhapšene su zbog sumnje da su zloupotrebljavajući službeni položaj od marta 2006. do aprila 2010, račun Fonda oštetile za 37 miliona dinara. Sve osumnjičene osobe će uz krivičnu prijavu, biti privedene istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu. Katarina Rebrača je Fond osnovala maja 2006, a uz to je i vlasnica modne agencije "K Models".

Dobrotvorni fond,koji je pre četiri godine osnovala Katarina Rebrača, sprovodio je kampanju sakupljanja sredstva za osnivanje prvog centra za rano otkrivanje raka dojke u Srbiji, pri Institutu za onkologiju i radiologiju.

Direktor instituta Nenad Borojević izjavio je za B92 da je ta medicinska institucija podržala ideju Katarine Rebrače, ali da njen Fond Institutu za radiologiju nije uplaćivao nikakva finansijska sredstva.

“Institut sa računa fonda Katarina Rebrača na svoj račun tokom prethpodnog perioda, od osnivanja do danas, nije dobio nijedan dinar. To je bio razlog da direktor instituta, a to sam ja, Upravnom odboru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije početkom ove godine predloži da se prekine podrška ovog Instituta aktivnostima tog fonda. UO je doneo tu odluku i mi smo o tome upoznali i Fond i sve nadležene", rekao je Borojević.

Kako navode izvori lista "Blic", Rebrača se tereti da je registrovala tri preduzeća na imena svojih drugarica.

"Njene drugarice se sumnjiče da su fiktivno prikazivale da su za uplaćeni novac nabavile medicinske aparate, kao na primer mamograf, ali to nisu uradile, već su sa računa podizale gotovinu", rekao je izvor lista.

Inače, najveći projekat Dobrotvornog fonda Katarina Rebrača za 2008. godinu bio je prikupljanje sredstava za kupovinu tri digitalna mamografa za onkološke institute u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Od 2007. prikupljana su i sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadratnih metara ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta za onkologiju i radiologiju. Akciju su kako, prenosi Blic, podržali Skupština Grada Beograda, Opština Stari Grad, ali i mnogobrojne kompanije.

Нема коментара: