brojač poseta

среда, 07. април 2010.

Taksa na pse i mačke 1.000, na papagaje i ribice 500 din!

Vlasnici pasa i ostalih kućnih ljubimaca u Beogradu od septembra će morati da plaćaju godišnju taksu u iznosu od 500 do 1.000 dinara

1

Vlasnici pasa, mačaka i egzotičnih životinja u Beogradu od jeseni će plaćati komunalnu godišnju taksu u iznosu od 500 do 1.000 dinara po kućnom ljubimcu! Samo od poreza za držanje pasa i mačaka, kojih u Beogradu ima oko 160.000, gradska kasa biće punija za 160 miliona dinara, saznaje Press.

a
Komunalna taksa za:
Držanje nesterilisanih pasa i mačaka:
- pas 1.000 dinara
- mačka 1.000 dinara
Držanje sterilisanih pasa i mačaka:
- pas 500 dinara
- mačka 500 dinara
Držanje egzotičnih životinja:
- po životinji 500 dinara

Ova gradska odluka, koja je usvojena krajem decembra prošle godine, ne odnosi se samo na vlasnike pasa i mačaka, već na sve Beograđane koji u stanu ili kući drže životinje - majmuna, pticu, morsko prase, kornjaču, ribicu, iguanu, zmiju...

Registar pasa

Maja Andrijašević, rukovodilac grupe za dobrobit životinja u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, kaže za Press da je napravljen centralni registar vlasnika pasa i mačaka, dok podataka o broju ostalih životinja koje građani drže u kućama nema.

- Uprava za veterinu ima registar pasa i mačaka u Srbiji. Prilikom prvog vakcinisanja, mačka ili pas se čipuju i dobijaju neku vrstu svoje „lične karte". Svi podaci iz njihove „lične karte" nalaze se u centralnoj bazi našeg ministarstva. Unos podataka u centralni registar ide preko veterinarskih stanica i ambulanata sa područja grada. Ali mi, nažalost, još nemamo registar egzotičnih životinja, pa je jasno da će naplata poreza za njihovo držanje ići teško - navodi Andrijaševićeva.

Kako Press saznaje, u planu je donošenje pravilnika za obeležavanje divljih životinja, nakon čega bi nadležni imali bolji uvid u brojčano stanje egzotičnih kućnih ljubimaca i pokušali da od njihovih vlasnika naplate porez. Pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove dr Vladimir Terzin kaže za Press da se komunalna taksa za držanje kućnih ljubimaca naplaćuje svuda u Evropi, Americi i Kanadi!

a2

Zlatni majmun u centru Beograda

Doktor Vladimir Terzin kaže za Press da Beograđani u svojim kućama i stanovima najviše drže pse i mačke, ali ima i onih kojima je kućni ljubimac iguana, zmija, kornjača, veverica, zec, papagaj, zlatna ribica ili majmun.

- Gabonski zlatni majmun je najegzotičnija životinja za koju znam da je vlasnik držao u stanu u samom centru grada - kaže dr Terzin.

- Novac koji se prikupi od naplate taksi za držanje kućnih ljubimaca biće usmeren na zbrinjavanje napuštenih pasa i održavanje azila. Zahvaljujući taksi i mi ćemo, kao i sav normalan svet, moći da platimo komunalna održavanja koja se tiču kućnih ljubimaca koji žive na teritoriji grada. U Beogradu ima oko 80.000 registrovanih pasa i svega sedam hiljada „upisanih" mačaka. Ali ja sam siguran da je broj mačaka bar isti kao i broj pasa - ističe dr Terzin.

Valjevo još razmišlja

Komunalnu taksu za držanje kućnih ljubimaca za sada će plaćati samo Beograđani, a prve uplatnice trebalo bi da stignu na njihovu adresu već u septembru.

- Kontrolu naplate komunalnih taksi sprovodiće komunalna policija. Grad sprema nove odluke koje se tiču držanja kućnih ljubimaca i one bi trebalo da budu spremne do septembra, najkasnije oktobra. Nova zakonska regulativa biće stroža, usklađena sa zakonima koji važe u Evropskoj uniji. Nakon toga moći će da počne naplata komunalnih taksi za držanje kućnih ljubimaca, a očekujemo da će biti završena do kraja godine - kaže dr Terzin.

Prema saznanjima Pressa, uvođenje komunalne takse za držanje kućnih ljubimaca razmatrala je i lokalna vlast u Valjevu. Tamo je ova taksa, navodno, trebalo da bude čak 1.800 dinara. U Službi za odnose sa javnošću opštine Valjevo juče su nam ipak rekli da ovo pravilo kod njih još nije uvedeno.

Нема коментара: