brojač poseta

понедељак, 26. април 2010.

Rasprava o prostitutki u Skupštini

U Skupštini Srbije potvrđeno da je uhapšena prostitutka za kojim se tragalo. I dalje nepoznato na čiji poziv je došla u Skupštinu.

U Skupštini Srbije krajem februara je uhapšena žena za kojom je sud raspisao potragu zbog krivičnog dela prostitucije. Ona je uhapšena na ulazu u parlament kada je tokom redovne kontrole osoba koja ulaze u skupštinu obezbeđenje utvrdilo da se za njom traga. Za sada nije poznato da li je ta osoba u skupštinu došla na nečiji poziv.

Poslanici ocenjuju da hapšenje neće urušiti ugled najvišeg zakonodavnog tela, a neki ističu dobru reakciju skupštinskog obezbeđenja.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da se integritet parlamenta ne narušava time što građanin, "čak iako ga traži policija", dolazi u Skupštinu Srbije tražeći pomoć za rešenje svog problema.

"Ta osoba je zadržana na ulazu u parlament, a mislim da je žena koju policija traži došla kod nekoga tražeći pomoć. Ne bih osuđivala unapred i ne bih to dovodila u vezu sa integritetom parlamenta", kazala je Kolundžija novinarima u Domu Narodne skupštine i dodala da bi trebalo utvrditi istinu, kako se takve stvari ne bi ponavljale.

Prema njenim rečima, ukoliko je neki poslanik povezan sa krivičnim delom ili sa osobom koja se krivično goni, "jeste za njegovu osudu i predstavlja posao za nadležne organe".

Šef poslaničke grupe SPS -JS Branko Ružić rekao je da ne želi da polemiše o ulasku prostitutke u Dom Narodne skupštine, ocenivšti to kao "neozbiljno pitanje".

Prema njegovim rečima, najvažnije je da je služba obezbeđenja Skupštine Srbije uradila ono što joj zakon nalaže, da je legitimisanjem došla do saznanja da je osoba koja je ušla u parlament na poternici, pa je sprečena da uđe u zgradu, ali i procesuirana.

"Najvažnije je da služba obezbeđenja radi svoj posao i to ne može da utiče na ugled Skupštine, već na ugled onoga koji je želeo da joj bude domaćin. Ali ne znamo ko je to, kao ni motive", rekao je Ružić.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić kazala je da bi "pažnju trebalo usmeriti na to ko je pozvao 'dotičnu gospođicu' i videti kako je ona došla u Skupštinu Srbije".

Grubješićeva je ukazala da je parlament najotvorenija institucija u koju svako može da dođe, ali i podsetila da je za dolazak neophodan poziv nekoga od poslanika.

Sa Grubješićevom se složio i šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić koji je kazao da bi trebalo proveriti koji je poslanik primio osobu koja se bavila prostitucijom i "da li je to bilo zbog njenog zanata ili da vidi zgradu".

"Ne mogu da sudim o ovakvim aktima. Za ovo nisam čuo", rekao je Nikolić.

Član Odbora za odbranu i bezbednost i poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević ocenio je da je dolazak prostituke u srpski parlament pitanje za one koji rukovode radom i redom u toj instituciji.

"Voleo bih da imam više informacija kako su procenili da se ta osoba bavi tim zanimanjem", kazao je Markićević.

Prema njegovim rečima, ukoliko se žena koja je dolazila u Skupštinu bavi prostitucijom, to utiče na ugled parlamenta.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović rekao je da bi "bilo dobro da predsednica Skupštine i sekretar izađu u javnost sa nekim konkretnim informacijama o tom događaju".

"Nije nemoguće da neko to smišljeno radi da bi dodatno unizio Skupštinu. Ukoliko bude bilo kakvih dokaza da je neko od naših poslanika hteo da posegne za uslugama te dame, verovatno će biti sankcionisan, mada sumnjam u to", dodao je Martinović.

Poslanik Liberalnodemokratske partije Zoran Ostojić izjavio je da ne zna ništa o hapšenju prostitutke i da komentarisanjem tog događaja ne želi da doprinese "sklanjanju mnogo važnijih tema sa dnevnog reda".

On je naglasio da prostitutka, svakako, nije išla u poslanički klub LDP.

Нема коментара: