brojač poseta

среда, 21. април 2010.

Privatnost korisnika „Gugla“ na udaru hakera

U napadu hakera na servere internet pretraživača „Gugla“ koji je izazvao povlačenje ove američke kompanije iz Kine ukraden je jedan od sistema lozinki, koji kontroliše pristup miliona korisnika širom sveta gotovo svim internet uslugama, uključujući i G-mail i biznis aplikacije. Prema pisanju „Njujork tajmsa“, od kako je internet gigant u januaru obelodanio da su hakeri ukrali informacije s njegovih kompjutera, razmere ove krađe bile su strogo čuvana tajna kompanije iz Kalifornije.

„Njujork tajms“ otkrio da je pravi razlog povlačenja „Gugla“ iz Kine provala u njegov sistem lozinki

Novi detalji će ojačati debatu o bezbednosti i privatnosti velikih kompjuterskih sistema kao što je „Guglov“, u kojem su sada na jednom mestu prikupljeni lični podaci ogromnog broja pojedinaca i preduzeća. Pošto su velike količine digitalnih informacija uskladištene u svojevrsnom bloku kompjutera, koji se popularno naziva kompjuterskim oblakom, samo jedna provala u sistem može da dovede do katastrofalnih gubitaka.

Osoba koja je direktno upućena u istragu za „Njujork tajms“ je saopštila da je u decembru 2009. ukraden program „Gea“, koji kontroliše pristup većini „Guglovih“ internet usluga. Izvor američkog lista tvrdi da je provala u sistem brzo otkrivena i da nije došlo do krađe samih lozinki. Prisutan je rizik, mada veoma mali, da su hakeri radili dovoljno brzo da bi uspeli da otkriju slabosti kojih „Gugl“ nije bio svestan i nije uspeo da ih otkloni. Analitičari, međutim, veruju da to skoro uopšte nije verovatno, a „Gugl“ je u međuvremenu poboljšao svoje mere bezbednosti.
Još manje realna ali ipak prisutna je mogućnost da su hakeri ovu priliku iskoristili da u „Guglov“ sistem ubace virus „trojanca“ koji bi kasnije mogli da iskoriste da sebi obezbede pristup u svako doba. Smatra se da je napad započeo preko linka poslatog „Majkrosoftovim“ sistemom za instant slanje poruka, pri čemu je jasno da su hakeri tačno znali koga treba da uzmu za metu kako bi pristupili sistemu „Gea“, o kojem je veoma retko bilo reči u javnosti.


„Ako možete da doprete do bezbednog mesta za smeštaj softvera, na kojem se greške odlažu pre nego što se poprave, to je kao da ste pronašli ćup sa zlatom na kraju duge“, kaže Džordž Kurc, tehnički direktor kompanije za bezbednost softvera „Mekafi“ koja je analizirala ilegalni softver korišćen prilikom hakerskih upada u „Gugl“ i druge kompanije prošle godine. Rukovodstvo „Gugla“ nezvanično tvrdi da je ova kompanija kada je reč o hakerskim upadima bila mnogo transparentnija od preko dvadeset kompanija koje su takođe bile ugrožene, a od kojih većina nije priznala napad.


„Gugl“ je do sada u strogoj tajnosti čuvao detalje vezane za krađu softvera, a prvo saopštenje o krađi objavio je 12. januara na sopstvenom sajtu. U ovom saopštenju je navedeno da kompanija menja svoju politiku prema Kini nakon krađe „intelektualne svojine“, čija priroda nije precizirana. Ove optužbe su postale izvor napetosti u odnosima između SAD i Kine, što je Hilari Klinton, američku državnu sekretarku, navelo da od Kine zatraži da se o hakerskom napadu sprovede transparentna istraga. U martu „Gugl“ je odlučio da izmesti svoj sajt na kineskom jeziku u Hongkong.

Svake sekunde 100 sajber napada širom sveta
„Simantek“, firma koja se bavi internet zaštitom, objavila je podatak da svake sekunde sajber prestupnici izvrše više od 100 napada na kompjutere širom sveta. Većina njih su bez posledica, a oni koji načine štetu dešavaju se u proseku svakih 4,5 sekundi. Tokom prošle godine količina štetnog softvera (virusi, spajver) porasla je za 71 odsto u odnosu na 2008. Prema godišnjem izveštaju „Simanteka“, čak 51 odsto svih virusa i „trojanaca“ ubačen je u mrežu prošle godine, a njihov ukupni broj popeo se na 2,9 miliona. U prošloj godini su internet kriminalci, prema navodima ovog izveštaja, putem spemovanih mejlova „ušli“ u čak sedam miliona raznih kompjutera širom sveta.

SAD: Ajped zabranjen na tri univerziteta
Univerziteti „Džordž Vašington“, „Prinston“ i „Kornel“ zabranili su korišćenje „Eplovog“ tablet, prenosivog mini računara ajped, zbog tehničkih problema na njihovim mrežama. Odluka se desila nakon što je izraelska vlada zabranila korišćenje američke verzije ajpeda zbog interferencije sa vojnom mrežom.


Нема коментара: