brojač poseta

недеља, 11. април 2010.

Primio nagradu od ministra, pa dobio otkaz

U poslednje dve godine 153 policajca su tužili Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog bespravno dobijenog otkaz i premeštaj na niže radno mesto. U policijskim sindikatima tvrde ne samo da se otkazi dele nezakonito, već da koštaju mnogo, ali i da zbog toga u MUP-u niko do sada nije odgovarao.
Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije

Slučaj policajac Novice Todorovića je posebno zanimljiv. On je 28. janura 2005. primio nagradu od resornog ministra, a samo dan kasnije uručen mu je otkaz. Kao razlog , u rešenju je navedeno da je protiv njega u Lozinici podneta krivična prijava. Iako je Todorović tvrdio da nikada nije bio u tom gradu, a tužilac iz Loznice obavestio MUP da kod njega ne postoji takav predmet, policajcu je trebalo čak pet godina da se vrati na posao.


Njegov slučaj nije usamljen, jer su otkazi zbog podnošenja krivične prijave protiv policajca, ustaljena praksa.

Uprava MUP-a za to koristi član 168 Zakona o policiji, a u Policijskom sindikatu Srbije upozoravaju da su gotovo svi sporni otkazi uručeni na osnovu ovog člana, kao i da je zakon napravljen mimo Ustava.


- Naš sindikat je u poslednje dve godine imao petnaestak ovakvih slučajeva. Iako u Ustavu piše da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, za policajce to ne važi. Pojedinci dobijaju otkaz odmah posle podnošenja krivične prijave. Čak i kada se kasnije ispostavi da tužilac odustane od gonjenja, ili se na sudu dokaže da okrivljeni nije kriv, iz MUP stigne odgovor da je prekid radnog odnosa donet u skladu sa zakonom, i da činjenica da je tužilac odustao ne utiče na otkaz – kaže Miroslav Vasić, advokat Policijskog sindikata Srbije.


Predsednik Policijskog sindikata Srbije, Veljko Mijailović tvrdi da se često radi i o montiranim procesima, da se sankcionišu mahom obični policajci, te da se otkazi dele selektivno. On navodi da protiv velikog broja visokih oficira takođe postoje krivične prijave, ali da nikom ne pada na pamet da sa njima raskine radni odnos.
Mijailovićeve tvrdnje potkrepljuju i u policijskom sindikatu „Nezavisnost“.
- Namerno se podnose krivične prijave za koje se unapred zna da će biti odbačene. U slučaju kada je prijava opravdana, visoki funkcioneri su pošteđeni, a obični policajci završe na ulici – kaže Vido Glišić iz sindikata „Nezavisnost“.
Sa druge strane, sudski postupci koštaju mnogo, a zbog bespravno uručenih otkaza u MUP-u niko nije odgovarao, iako zakon predviđa takvu mogućnost.


- Policajac kog sam zastupao deset godina na kraju sudskog postupka je dobio gotovo isto toliko miliona. Procesi dugo traju, i dok dođu do Vrhovnog suda narastu i troškovi suđenja. Uz to, MUP policajcu mora da isplati i sve zaostale zarade sa kamatama, da uplati doprinose i da ga vrati na posao. Sve to na kraju plate građani – kaže Vasić.

Odbačeno 36 tužbi
Od 153 tužbe koje su policajci podneli protiv MUP-a, samo 36 je odbačeno kao neosnovano. Do sada je pravosnažno okončan postupak po jednoj tužbi, a sagovornici „Blica nedelje“ kažu da je teško reći koliko je novca MUP tačno izgubio, tim pre što ova praksa traje godinama, a procesi se neretko razvuku i na čitavu deceniju.

Нема коментара: