brojač poseta

среда, 28. април 2010.

Nemački dobio status službenog jezika u diplomatiji EU

Ministri spoljnih poslova EU postigli su dogovor o ustrojstvu buduće Evropske diplomatske službe, koja predstavlja jednu od novina uvedenih Lisabonskim sporazumom

Vestervele i Eštonova
UBEDIO JE... Vestervele i Eštonova

Nova evropska služba imaće svoja predstavništva u 136 zemalja sveta, u kojima će raditi oko 8.000 ljudi, a pored službenih jezika engleskog i francuskog, nemački će imati jednak status.

Pravila nalažu da služba bude sastavljena od podjednakog broja funkcionera Evropske komisije, sekretarijata Saveta EU i država članica. Dogovoreno je da će diplomatska služba EU imati samo ograničene konzularne nadležnosti, na čemu je insistirala Britanija, kao i da će komisija imati pravo glasa prilikom izbora šefova misija. Konačan tekst o tome kako će nova evropska služba izgledati biće predstavljen na junskom samitu, a zatim prosleđen Evropskom parlamentu, na plenarnom zasedanju u julu.

Mediji su nakon održanog sastanka ministara spoljnih poslova EU preksinoć ocenili da je nemački šef diplomatije Gvido Vestervele uspeo da "progura" nemački jezik kao ravnopravni službeni jezik, pored engleskog i francuskog. Ostalo je otvoreno pitanje da li će znanje nemačkog da bude i uslov za zapošljavanje diplomata.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton obećala mu je da će "jezik Getea" u evropskoj diplomatskoj službi igrati centralnu ulogu. Ona je u jednom dopisu na nemačkom jeziku, upućenom Vestervelu, navela da je nemački maternji jezik kojim u EU govori najviše ljudi i da će već iz tog razloga u evropskoj diplomatskoj službi biti jednako zastupljen.

Inače, Vestervele je privukao pažnju medija sa nemačkim jezikom tokom septembarskih saveznih izbora, kad je na jednoj konferenciji za novinare u Berlinu odbio da na pitanje novinara britanskog BBC-ja odgovori na engleskom. On je na pitanje, postavljeno na engleskom, odgovorio na nemačkom jeziku, naglašavajući novinarima da su došli u Nemačku, a ne u Britaniju.

Нема коментара: