brojač poseta

субота, 17. април 2010.

"Majkrosoft" optužen da koristi "robove" za rad

Američka kompjuterska kompanija "Majkrosoft" optužena je da koristi jeftinu, "robovsku" radnu snagu za pravljenje delova konzola "Xbox" u svojoj fabrici u Kini, nakon izveštaja da su radnici ovog postrojenja, tinejdžerskog uzrasta, plaćeni svega 37 penija (42 evro centa) na sat, piše danas "Telegraf".

Predstavljanje "Majkrosoftove konzole "XBox 360" u Japanu

Izveštaj američkog Nacionalnog radnog komiteta, grupe pravnika koji se zalažu za prava radnika u velikim korporacijama, navodi da su u fabrici "KYE Sistems" u Dongguanu, na jugu Kine, zaposleni starosti 16 i 17 godina radili u smenama po 15 sati, u prenatrpanim prostorijama i često bez klima uređaja.


Menadžeri "KYE Sistemsa" optuženi su za maltretiranje radnika, koji spavaju u grupama od 14 u jednoj prostoriji, a "tuširaju" se koristeći se sunđerima iz malih, plastičnih kofa sa vodom.

"Fabrika je prenatrpana. U jednoj radionici, veličine oko 32 sa 32 metara, bilo je maltene 1.000 radnika. Tokom leta temperature mogu da budu više od 30 stepeni Celzijusovih i radnici odlaze iz smena plivajući u znoju. Menadžment (fabrike) uključuje klima uređaje samo kada dolaze strani klijenti u posetu", navodi se u izveštaju koji sadrži i izjave radnika.


"Uslovi su toliko loši i posao u fabrici je toliko iscrpljujuć da mnogi ljudi ne mogu da izdrže više od godinu dana, a skoro nikada dve godine", rekao je jedan od zaposlenih, dodajući da većina radnika ode nakon svega šest do osam meseci rada.


Nakon ovog izveštaja, "Majkrosoft" je saopštio da je poslao inspekciju u obilazak fabrike.
"Ukoliko otkrijemo da fabrika ne primenjuje naše radne standarde, preduzećemo potrebne mere", rekao je Brajan Tobi, vođa proizvodnje u "Majkrosoftovom" odeljenju za zabavu i naprave.


Početkom marta, američka kompanija "Epl" je priznala da se u njenim fabrikama u svetu koristila dečja radna snaga, prenosi "Telegraf".

Нема коментара: