brojač poseta

среда, 21. април 2010.

Kina kontroliše ključne metale za izradu čvrstih diskova

SAD SU POSTALE U POTPUNOSTI ZAVISNE od Kine kada su u pitanju retki metali uključujući i neodimijum, koji se koristi za izradu magneta za čvrste diskove.

Gotovo 100% proizvodnje ovog retkog metala danas se nalazi u Kini. Kina koristi ovu činjenicu kako bi privukla proizvođače i ubedila ih da je ona najbolje mesto za gradnju novih fabrika.


Kako nezavisni konsultant Džek Lifton smatra, SAD ima sasvim dovoljno rezervi rude retkih metala ali njihova eksploatacija nije profitabilna zbog izuzetno niske cene koju je odredila Kina, što joj i omogućava monopolski položaj na tržištu.


Najveće nalazište retkih metala u Americi je u kalifornijskom mestu Mountain Pass. Rudnik je zatvoren 2002. godine, ali novi vlasnik, kompanija Molycorp Minerals, nada se da će uskoro nastaviti sa vađenjem sirove rude.


Jedna od poslednjih američkih kompanija koja je proizvodila retke metale bila je Magnequench koju je kupila kineska kompanija 1995. godine, a zatim 2005. preuzela kompanija Neo Material Technologies iz Toronta.


Mark Smit, generalni direktor Molycorpa, rekao je da Amerika i dalje poseduje tehničko znanje ali ne i infrastrukturu za proizvodnju retkih metala i magneta koji su pokretači razvoja novih tehnologija.

Нема коментара: