brojač poseta

понедељак, 12. април 2010.

Grad uklanja divlji azil za pse

Deo građana žali se na smrad, gomile izmeta i lavež pa i napade kučića u ulici Kneza Višeslava. Gazdarica prihvatilišta Cvetanka Zrnić ističe da neki sugrađani kojima životinje smetaju namerno gađaju pse petardama

s1
Grad uklanja divlji azil  za pse
Sele se u novi dom... Divlji azil u ulici Kneza Višeslava

Više od 30 napuštenih pasa o kojima je na Košutnjaku nekoliko godina brinula lekarka u penziji, najverovatnije će sredinom godine preuzeti grad. Deo građana žali se na smrad, gomile izmeta i lavež, pa će kučići i štenci uskoro biti izmešteni sa te lokacije u neki od gradskih azila.

Divlje prihvatilište za napuštene životinje smešteno je duž ulice Kneza Višeslava, između „Avala filma" i obližnje crkve. Pojedini sugrađani koji žive u blizini ovog azila kažu da ni napadi pasa nisu retkost. Međutim, gazdarica azila Cvetanka Zrnić kategorično negira da su psi opasni i da su ikog napali.

Posipaju ih vodom

- Sugrađani kojima psi smetaju namerno ih provociraju, bacaju petarde, prosipaju im vodu, ne bi li kučići napali nekog. Pa, zar mislite da ih šinteri ne bi uklonili da ujedaju građane? Ja sam lekar, celog radnog veka sam brinula o zdravlju sugrađana. Zar sada u penziji da gajim kučiće koji bi ih napadali? - priča Zrnićeva za Press.

Njeni štićenici, kako kaže, nisu gladni, niti žedni, a potvrđuje nam da ih je gradska služba vakcinisala, sterilisala i čipovala. Novac za hranu stiže i od donatora, a i grad je obezbedio određenu količinu hrane u granulama.

s2
Grad uklanja divlji azil  za pse

Grad će, prema rečima pomoćnika gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimira Terzina pokušati da nađe najadekvatnije rešenje. Kako Terzin objašnjava za „Press" u slučaju tog azila nije problem zdravlje niti dobrobit psa, već lokacija na kojoj se nalazi.

- Do sredine godine, grad će, u svoj azil, preuzeti kučiće. Zamolićemo i gospođu koja je do sada brinula o njima da to nastavi da radi i u našem azilu. Psi su vakcinisani, sterilisani i čipovani, to nije problem. Problem je lokacija na kojoj se nalaze. Kako kod nas ne postoji pravilnik o azilu, ovaj azil ne može biti registrovan. Gospođa koja je prihvatila pse na Košutnjaku prilično je svesna problema lokacije tog azila - navodi doktor Terzin.

a

Još desetak prihvatilišta

U gradu ima trenutno još desetak divljih prihvatilišta u kojima su građani smestili oko 50 napuštenih pasa, saznaje Press u Organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama „Orka". Njen predsednik Elmir Burazerović kaže za „Press" da su do te organizacije stizali oprečni zahtevi sugrađana. Kako on navodi, neki su tražili pomoć za gospođu koja brine o psima, bilo u hrani ili da se veterinarski zbrinu životinje, a drugi su im prijavljivali da psi u tom azilu nemaju odgovarajuće uslove i molili ih da utiču na to da psi budu adekvatno zbrinuti. Međutim, kako upozoravaju u „Orki", takva prihvatilišta nisu najbolje rešenje za smeštaj i brigu o psima. Oni podsećaju da je odgovornost grada da se brine o dobrobiti životinja na svom području.

Sugrađani koje smo zatekli da prolaze pored azila ne veruju da su kučići vakcinisani, čipovani i sterilisani.

Žale se na izmet

- Ne verujem da je tako! Pa, što su onda svi psi zajedno? Ni u zoološkom vrtu ne drže sve pse zajedno. Pa, tamo ima preko 20 rasa psa! Zbog njih se komšije već četiri godine svađaju ko pse hrani, a ko ih truje! Ranije su bili bliže crkvi, na livadi. Ali, na insistiranje stanara iz obližnjih zgrada, prihvatilište su izmestili nekih 80 metara bliže šumi. Azil se ne čisti dovoljno često, a i park i igralište su nam puni izmeta! Neko iz grada svakog jutra vozilom donosi hranu - priča za Press Miloš K. iz obližnje ulice Luke Vojvodića.

Za razliku od onih sumnjičavih većina građana zna čiji je azil i da o psima brine doktorka.

- Doktorka Zrnić brine o njima. Pomaže joj još jedna komšinica - rekli su komšije bez oklevanja pokazujući prstom na prozore njihovih stanova.

b

Da li vam smeta divlji azil?

Snežana Mitović (18)

- Kada šetam pored tog dela, uvek sam oprezna. Plašim se tih kučića. Volim ih, ne smetaju mi, ali nisam sigurna da neće napasti. Ma, bila bih sigurnija da su ograđeni, da je uvek neko sa njima. Znam da komšije godinama potpisuju peticiju da se psi izmeste odavde.

Dušanka Vranješ (60)

- Košutnjakom šetam trogodišnju unuku. Ona se plaši pasa, jer ih je jednom videla desetak na gomili, deset metara od nje. Kada su zalajali, mnogo se uplašila. Smeta mi i što je obližnje igralište puno psećeg izmeta. Nakon svake šetnje unuke i njenog trčkaranja, moram joj prati patikice. Plašim se, ne znam da li su psi zdravi, možemo se i razboleti.

Višnja Vukićević (25)

- Volim pse, drago mi je kada neko brine o njima. Znam da mnogim komšijama smetaju i da se žale na njihov lavež. Međutim, iako mi je prozor sobe okrenut ka tom delu Košutnjaka, nikada me lavež nije probudio. Bučniji je saobraćaj u ulicom Kneza Višeslava koja je između zgrada i azila!

Nikica Maleš (60)

- Najviše mi smeta smrad koji dopire čak i do zgrada iako su sto metara udaljene od azila. Posebno je neprijatno leti. Psi su i opasni! Kada su gladni, napadaju! Problem je što se iz azila, kako nije ograđen, izdvoji nekoliko psa, pa se njima pridruže još neki. Ti psi se tako šetaju oko zgrada i tu više borave, jer im neki od građana kroz prozor bacaju hranu.

Nikola Brkić (73)

- Plašim se pasa, često napadaju i bicikliste! Kada pešačim tuda, uvek uz sebe imam toljagu. Peticiju za izmeštanje pisao je i obližnji vrtić, a buni se i gazda ugostiteljskog objekta. Kaže, psi mu napadaju goste koji žele da se nakon večere osame u šetnji po šumi.

1 коментар:

Preeti је рекао...

hiiiii...

Thanks for this information.

hrana za pse