brojač poseta

понедељак, 26. април 2010.

Dvojac na Ibru

Italijanska “Seći energija” i Elektroprivreda Srbije potpisaće danas protokol o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju hidroelektrana na Ibru.

Potpisivanje protokola samo je deo programa posete italijanske državne delegacije Beogradu, koju će predvoditi ministar za ekonomski razvoj Italije Klaudio Skajola, a u ponedeljak će se održati poslovni forum privrednika dveju zemalja.

Planirano je i da se potpiše deklaracija o osnivanju poslovnog saveta.

Ministar energetike Petar Škundrić potpisaće sa italijanskim ministrom Skajolom zajedničku izjavu o korišćenju hidropotencijala srednje Drine.

“Protokolom je predviđeno formiranje preduzeća za izgradnju hidroelektrana na Ibru, a biće precizirani svi detalji ovog projekta”, kaže Aleksandar Jakovljević, direktor Direkcije za strategiju EPS.

“Predviđeno je da “Seći energija” u zajedničkom preduzeću ima većinski udeo od 51 odsto, a EPS 49 odsto”, rekao je Jakovljević.

Prema rečima Jakovljevića, procenjuje se da bi gradnja mogla da počne za tri do četiri godine. Srbija i Italija potpisale su krajem prošle godine međudržavni sporazum o saradnji u oblasti energetike.

Sporazum predviđa potencijalnu gradnju 10 malih HE na Ibru snage oko 85 megavata, tri hidroelektrane na srednjoj Drini ukupne snage 365 megavata, na Savi kod Kupinova 140 megavata, kao i vetroparkove snage 500 megavata.

Нема коментара: