brojač poseta

петак, 16. април 2010.

Dokić pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Šapcu

Damir Dokić, otac teniserke Jelen Dokić koji je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog pretnji ambasadorki Australije, pušten je juče iz zatvora u Šapcu! Damir je pušten na uslovnu slobodu odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu, dvadeset dana pre isteka kazne

Damir Dokić pušten  iz zatvora u Šapcu
Na slobodi... Damir Dokić pušten iz zatvora u Šapcu

Kako Press saznaje, puštanju Damira Dokića na uslovnu slobodu prethodila je dvočasovna drama, jer pravnica u KPZ „Šabac" nije dobila sudsko rešenje sa pečatom, već je o hitnom puštanju na slobodu obaveštena faksom! Zbog ovakve odluke, Dokić je u 16 sati počeo štrajk glađu, ali je ipak pušten dva sata kasnije!

Damir Dokić je odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu juče trebalo da izađe na uslovnu slobodu, dvadeset dana pre isticanja kazne. Dokić je obavešten oko 15.30 časova da će biti pušten na slobodu. Tada mu je rečeno da spakuje stvari i da se spremi za izlazak iz zatvora u kojem je proveo 38 dana!

- Dokić mi je u telefonskom razgovoru potvrdio da mu je pravnica zatvora u Šapcu u 15.30 sati rekla da se pakuje, jer je faksom stigla odluka suda da ide kući. On je spakovao svoje stvari, od posteljine do garderobe i pozvao taksi da ga odveze do njegove kuće u Vrdniku. Međutim, pola sata kasnije, ponovo je došla pravnica i rekla mu: „Vraćaj se nazad! Ne možeš nigde da ideš!" Moj branjenik je bio šoku! Odmah su mu skočili krvni pritisak i šećer - kaže za Press Dokićev advokat Bosiljka Đukić.

Prema njenim rečima, zbog ovog događaja i stalnog kršenja njegovih prava, Dokić je započeo štrajk glađu.

- Pozvao me je telefonom i rekao mi da, uprkos lošem zdravstvenom stanju, zbog nanete nepravde počinje štrajk glađu. Nakon toga sam se čula sa pravnicom iz zatvora. Rekla mi je da je u zatvor stigao faks Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici o Dokićevom puštanju na slobodu, ali da ne može da ga pusti, jer u zatvor nije stiglo pravosnažno rešenje kojim se usvaja njegova molba za uslovni otpust. Zbog birokratske procedure i propusta nastavili su da maltretiraju Dokića - kaže Đukićeva.

Međutim, oko 18 časova Dokiću je rečeno da je ipak slobodan! On je ponovo pozvao taksi kojim se odvezao u svoju kući u Vrdniku, na Fruškoj gori.

- Posle svega što mu se dogodilo, Dokić je konačno na slobodi. Svašta je preživeo u ovih godinu dana i zdravlje mu je ozbiljno narušeno - rekla je Bosiljka Đukić.

Inače, odluka o Dokićevom puštanju na uslovnu slobodu doneta je nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu juče odbacio žalbu tužioca, koji se žalio na rešenje o njegovom uslovnom otpustu. Dokić je posle ove odluke trebalo da bude pušten na slobodu posle 11 meseci provedenih u pritvoru i svega 20 dana pre isteka zatvorske kazne.

Podsetimo, Damir Dokić je zbog pretnje ambasadorki Australije i nelegalnog posedovanja dve ručne bombe osuđen na 15 meseci zatvora. Posle žalbe na presudu, kazna mu je smanjena sa 15 na 12 meseci zatvora. Uprkos pravosnažnoj presudi, Dokić nije odmah prebačen na izdržavanje kazne, zbog čega je bio onemogućen da podnese molbu za uslovni otpust, koja može da se napiše tek kada počne izdržavanje kazne. U zatvor u Šapcu iz pritvora u Sremskoj Mitrovici prebačen je 8. marta, nakon čega je odmah podneo molbu za uslovni otpust na slobodu.

Нема коментара: