brojač poseta

среда, 21. април 2010.

Avione prizemili računarski programi, a ne vulkanski pepeo

BRITANSKI DNEVNI LIST FINANCIAL Times tvrdi da je nedovoljno savršen računarski softver preuveličao opasnosti od vulkanske prašine iz vulkana Eijafjatlajokutl (Eyjafjallajökull) i tako paralisao evropski vazdušno prostor, čime je napravljena šteta od više stotina miliona evra.

Čuveni britanski dnevnik se poziva na predstavnike Evropske unije koji su izjavili da je odluka o zatvaranju vazdušnog prostora nad Evropom doneta na osnovu nepotpunih naučnih podataka, zbog čega je preuveličana opasnost za avionske letove.


Programi koji obrađuju podatke o uslovima za bezbedno letenje, navodno su zasnovani na nesavršenim algoritmima, nedorečenim naučnim istraživanjima i ograničenoj količini informacija. Eksperti ističu da je zbog tih loših procena opasnost za putnike bila preuveličana.


Generalni direktor komisije za vazdušni saobraćaj u EU, Matijas Rut, čak je računarske programe nazvao „crnim rupama“. Prema njegovim rečima, posebnu sumnju u EU izazivaju različiti odgovori na pitanje: Koja količina vulkanskog pepela predstavlja opasnost za let aviona i kojom brzinom se pepeo taloži u atmosferi?


Rut Matijas je predložio da se u EU razmotri mogućnost za usvajanje američkih pravila o bezbednosti letenja: „S druge strane Atlantika aviokompanijama bi dali savet da ne lete iznad vulkana, a o ostalim bezbednosnim merama odlučivali bi sami avioprevoznici.

Нема коментара: