brojač poseta

среда, 28. април 2010.

Aleksandar Tijanić za Press: Odlazim sa RTS!

Trenutno sam najdalje od pomisli da ovaj posao radim i u drugom mandatu. Sledeće četiri godine fotelja direktora RTS-a biće električna stolica, volim roštilj, ali ne volim kad sam nekome biftek

s
Aleksandar Tijanić

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić otkriva za Press da se po svoj prilici neće ponovo kandidovati za generalnog direktora RTS-a. Tijanić, kome mandat ističe u junu, predviđa da će u naredne četiri godine fotelja direktora Javnog servisa biti „električna stolica"!

a

Pisaću knjige i čekati neku drugu televiziju

Šta ćete ubuduće raditi?

- Po svoj prilici pisaću o nekim ljudima, nekim zbivanjima, nekim politikama. Čekaću priliku da možda uradim još neku televiziju, ovde ili u regionu. Završiću dve knjige koje su praktično gotove. Uživaću izdaleka u budućim rezultatima RTS-a i ne sumnjam da će biti veliki.

- Trenutno sam najdalje od svake pomisli da ovaj posao radim i u drugom mandatu. Gledajući u blisku prošlost zaključujem da sam, pre pet godina, od profesionalno zapuštene kuće koja tri sata nije objavila vest o ubistvu premijera i dva dana nije imala sliku martovskog pogroma Srba na Kosmetu napravio najgledaniju srpsku televiziju. Bilo je to doba detanta između Tadića, Koštunice i Nikolića. To vreme je prošlo. Sledeće četiri godine ova fotelja biće električna stolica. Volim roštilj, ali ne volim kad sam nekome biftek.

Sudeći po medijima, predizborna kampanja za mesto direktora RTS-a i isticanje favorita je u punom jeku.

- Kao i uvek, najpre se navodi da je vlast, potpuno suprotno evropejskim tradicijama, već odlučila ko će biti direktor. Ne verujem u taj trač namenjen da se tom glasinom namerno vređa Upravni odbor. Potom se, vidim, histerično raspravlja da li je ovo moj prvi ili drugi mandat. Razumem signale. Mnogo je interesnih grupa koje se boje moje ponovne kandidature, pa uskoro očekujem žestoke napade, medijske hajke, krivične prijave, priglupe tračeve. Neki politički moćnici Javnom servisu namenjuju ulogu poluge za rušenje ili, s druge strane, očuvanje vlasti; tajkuni hoće 35 miliona evra našeg marketinga; ja to ne dozvoljavam i u tome je moj greh i buduća formula ove električne stolice.

Posle petogodišnjeg iskustva na RTS-u, šta najviše zamerate vlastima, a šta opoziciji?

- Obe strane ne razumeju da je medijski Javni servis Srbije obostrano važna institucija društva i da je kao takvu valja čuvati. Nema normalne Srbije bez nezavisnog, profesionalnog i finansijski stabilnog Javnog servisa. Danas svaki činovnik u vlasti smatra sebe pozvanim da ocenjuje program RTS-a; svaki vodeničarski drekavac u Skupštini tvrdi da je vrhunac srpske demokratije njegova kockasta glava ceo dan na celom ekranu. Nema njegove glave, nema demokratije. Saberite koliko je puta u skupštini prekršen zakon pozivima na neplaćanje pretplate. A sami su doneli taj zakon još 2002. Da ne pominjem siledžijsku uzurpaciju našeg Drugog programa ili nasilno otimanje, pa prodaju Trećeg programa tajkunima. Moj zaključak, posle svega, jeste da značajni delovi vlasti više brinu o privatnim medijima i njihovim interesima nego o Javnom servisu. Niko me iz vlasti nije pitao šta ćemo da radimo sa gubitkom osam miliona evra pretplate? Svi misle da plivamo u novcu, pa država od RTS-a uzima tridesetak miliona evra poreza, taksi i davanja, a za proizvodnju celokupnog programa trošimo pet miliona evra manje. Gde to ima? Uostalom, neka prekinu emitovanje RTS-a na deset dana, neka izruče građane farmakologiji i bratologiji, pa će razumeti šta je RTS Srbiji.

Jelena  Kosanić, Dragan Bujoševič, Tanja Vidojević

Koga vidite kao najverovatnijeg budućeg direktora RTS-a? U javnosti se licitira mnogim imenima vaših kolega.

- Teško je govoriti o kandidatima kad konkurs još nije raspisan, a kamoli završen. Hiljade ljudi može bolje od mene da radi ovaj posao i unapredi RTS. Ono što kruži novinarskim esnafom jeste da moćna grana vlasti želi Jelenu Kosanić sa B92, jer u nju navodno ima puno poverenje. Slabiji deo vlasti želi Dragana Bujoševića, koji godinu dana sređuje „Politiku", dok „nikolićevci" ovde vide, sebi blisku, Tanju Vidojević, već osposobljenu da nosi ovoliki teret. Moj favorit je Kosanićka i sa njom sam ranije razgovarao o prelasku na RTS. U svakom slučaju, siguran sam da vlast neće birati budućeg direktora. Na postojeći sastav Upravnog odbora nije moguće uticati. Ja sam vam svedok. Na svakom sastanku mene propuste kroz „toplog zeca".

Нема коментара: