brojač poseta

среда, 10. март 2010.

Živković: Imam kuću u Nišu,stan u Beogradu, džip od 56.000 evra...

Bivši premijer Zoran Živković konačno je preksinoć na TV B92 objavio svoju imovinsku kartu. Živković je u emisiji „Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" rekao da ima kuću u Nišu od 200 kvadrata, stan u Beogradu, džip „tojota lend kruzer" od 56.000 evra, kao i porodičnu kuću u Nišu koju mu je, za života, prepisao otac.

1
Uvrede umesto odgovora kako je postao bogataš... Zoran Živković

Živković, međutim, nije ni pokušao da objasni odakle mu tolika imovina ako se zna da je 2003, kada je postao premijer, saopštio da ima samo državnu platu, deo očeve kuće i dva stara automobila!?!

Pitanje je, dakle, kako se to Živković u poslednjih sedam godina obogatio?! Kojim se to poslovima on bavio ako danas po sopstvenom priznanju, ima imetak vredan čak oko pola miliona evra, a u međuvremenu je u vinograd i vinariju uložio još na stotine hiljada evra?! Stručnjaci, sagovornici Pressa, smatraju da bi nadležni pod hitno morali da utvrde poreklo bogatstva bivšeg premijera Srbije.

Ukrali mu kola...

Kada ga je novinar Jugoslav Ćosić zamolio da kaže šta ima od imovine, Živković je, kao zapeta puška, nabrojao:

- Imam kuću u Nišu od oko 200 kvadrata. Imam i kuću u Nišu koja mi je prepisana, imam stan u Beogradu i auto koji se zove „lend kruzer" i koji je koštao ne 70.000, već 56.000 evra. Kupio sam ga zato što su mi prethodni auto ukrali, pa sam dobio nadoknadu od osiguranja - rekao je Živković ne objašnjavajući koji mu je to automobil prethodno ukraden pa je dobio odštetu veću od 50.000 evra?!

2

Jugoslave Ćosiću, šta je tvoj problem?

Novinar B92 Jugoslav Ćosić, koji je vodio intervju sa bivšim premijerom, tokom emisije nijednom jedinom rečju nije pokušao da se usprotivi Živkovićevom besomučnom „pljuvanju" po Pressu, našim novinarima i urednicima.

Iako je Živković rekao da Press nisu novine, iako je u više navrata otvoreno vređao naše urednike, kolega Ćosić je sve otćutao. Zašto?

I ne samo to, kolega Ćosić je celu emisiju napravio na aferi „Vinograd", temi o kojoj mesec dana piše samo Press, a da nijednom tokom svoje emisije nije spomenuo ime našeg lista?! Zaista, kolega Jugoslave Ćosiću, šta je tvoj problem?!

Direktor „Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže da bi Poreska uprava unakrsnom proverom morala da proveri imovinu bivšeg premijera.

- Mislim da bi bilo u interesu i Živkovića i Poreske uprave da se uradi unakrsna procena poreske osnovice, s obzirom na sve što je iznošeno u javnost. To nikome ne bi išlo na štetu. Niko ne može da utvrdi da su podaci koje je Živković 2003. godine izneo tačni, jer je to izjava političara koja nikad nije bila predmet kontrole. S druge strane, bavljenje biznisom je profitabilinje od obavljanja javnih poslova za platu, i uvek postoji mogućnost da je prihod legalan. Da li jeste ili nije, e to treba da bude tema i da se utvrdi - smatra Nenadić.

Ekonomista i član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković takođe smatra da bi nadležni organi trebalo da se pozabave pitanjem Živkovićeve imovine.

- Stvar je vrlo jednostavna, kod nas Poreska uprava može da ukuca u kompjuter matični broj svakog građanina i odmah sazna koje prihode ko ima. Nema tu nikakve filozofije, a tako može da se dođe do odgovora i u Živkovićevom slučaju. A ako Živković može da dokaže i pokaže odakle mu novac za ulaganje u vinograd, onda svaka mu čast... - kaže Šuković.

Blizina vlasti

Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za Press da je pored pitanja porekla Živkovićeve imovine problematična i njegova izjava o kreditima koje daje Fond za razvoj.

3

Ministre Milosavljeviću, ko laže?

Zoran Živković je ustvrdio i da mu se bivši ministar poljoprivrede, a sadašnji ministar trgovine Slobodan Milosavljević SMS porukama izvinjavao zbog intervjua u Pressu u kojem je rekao da nije moralno da bivši premijer uzima milionsku subvenciju od države.

- Dobio sam dve SMS poruke gde piše da ništa od toga nije rekao, da nije imao takvu nameru... - ustvrdio je Živković.

Press je juče ministra Milosavljevića pitao da li je ovo tačno i zašto za tri nedelje nije demantovao svoju izjavu ako ju je Press pogrešno citirao. Ovo je SMS odgovor ministra Milosavljevića:

„U Moskvi sam. Kad se vratim, sve vam objašnjavam. Inače, nikada privatnu komunikaciju ne činim javnom"!?! Podsetimo, Milosavljević je za Press rekao da bivši premijer ne bi trebalo da uzima državne subvencije i da u ovom slučaju ima posla za Upravu za sprečavanje pranja novca.

- Mene je oborio s nogu njegov odgovor u kome kaže da je blizina vlasti pretpostavka za povoljne kredite i preduslov za bavljenje biznisom. Da li to onda znači da je biti dovoljno blizak mestu odlučivanja, znači i automatski imati sve benefite? - smatra Stojiljković.

Press je juče pokušao da sazna da li će Poreska uprava da se pozabavi aferom „Vinograd", ali nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Нема коментара: