brojač poseta

четвртак, 18. март 2010.

Više od pola cene goriva ide državi

Srbija će sa novom promenom cena naftnih derivata koja uskoro treba da usledi dostići novi neslavni rekord. Derivati će koštati više nego u leto 2008. godine kada je cena nafte vrtoglavo rasla i barel koštao duplo više nego danas. Naša zemlja se već nalazi na vrhu liste zemalja sa najskupljim gorivom u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i činjenica da više od polovine cene odlazi na poreska opterećenja.

Privatnici kažu da benzin ne može biti jeftiniji jer na njemu u ovom trenutku nemaju zaradu

I po jučerašnjem kretanju cena nafte, koja trenutno košta oko 80 dolara za barel, ali i kursa dolara, i dalje postoje uslovi za poskupljenje od preko tri dinara za litar. Ipak, konačan iznos poskupljenja znaće se danas. Derivati nafte su kod nas od početka godine, odnosno za samo tri meseca, poskupeli već četiri puta, što zbog redovnih korekcija, što zbog podizanja akcize. Ukupno poskupljenje od početka godine iznosi oko šest dinara. Akciza na benzin tako sada iznosi 44,7 dinara, što uz PDV predstavlja više od 55 odsto sadašnje cene goriva, pa i ne čudi što vozači u Srbiji plaćaju najskuplji benzin. Ako cena benzina od vikenda dostigne 115 dinara, kako se očekuje, biće to za tri dinara više nego kada je barel nafte koštao rekordnih 147 dolara 2008. godine. Ovaj podatak je poražavajući ako se zna da barel sada košta skoro duplo manje.


Kako tvrde stručnjaci, pored velikih fiskalnih zahvatanja za visoke cene kriv je i pad vrednosti dinara, koji slabi prema dolaru, pa će zbog toga naredno poskupljenje biti tako visoko. Kako god, i bez nove korekcije cena derivata, benzin je od zemalja u okruženju skuplji samo u Sloveniji, a od nas je jeftinija čak i Austrija.


Kada je cena evrodizela u pitanju, Srbija je rekorder u okruženju, mada se u poslednje vreme sve više kompanija odlučuje da snize cenu ovom derivatu. Posle nedavnog sniženja evrodizela za dinar Naftna industrija Srbije je odlučila da mu spusti cenu za još dva dinara i košta 102,9 dinara. To je za sedam dinara jeftinije u odnosu na najvišu cenu koju određuje država. I „Lukoil Beopetrol“ je nedavno po treći put snizio cene dizel goriva od početka godine. Pojeftinjenje je u proseku za 2,5 dinara po litru: litar evrodizela pet pojeftinio je na 103,9 dinara, a litar dizela D2 košta 92,5 dinara - umesto dosadašnjih 95,5 dinara.

Poređenje

jul 2008. mart 2010.
Barel nafte 147 dolara 80 dolara
Litar benzina 112 dinara 111 dinara

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi su negodovali i žalili se Komisiji za zaštitu konkurencije zbog toga što je NIS na svojim pumpama počeo da prodaje gorivo jeftinije, a njima za toliki iznos nije spustio veleprodajnu cenu benzina i dizela. Komisija, međutim, još nije odgovorila na ovu žalbu, pa se i većina privatnika odlučila da „isprati“ pojeftinjenje evrodizela. Tako se na pojedinim pumpama ostalih privatnih prometnika ovaj derivat može kupiti i za 99 dinara po litru. Glavni razlog pojeftinjenju jeste zarada od 15 do 18 dinara koliko trgovci mogu da zarade na evrodizelu, s obzirom na to da ga slobodno uvoze. Ipak, nema nagoveštaja da bi ovakav trend mogao da se nastavi i sa cenom benzina, pa je izvesno da će ove derivate vozači u Srbiji plaćati papreno bar do otvaranja tržišta početkom naredne godine.


- Nema mogućnosti da i benzin pojeftini, jer nema zarade na njemu - kaže Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“ i dodaje da su privatni prometnici od države već tražili povećanje marže na goriva sa pet na deset dinara, jer se, kako navode, ona godinama nije menjala. Ukoliko država odobri podizanje marži, novo poskupljenje je neminovno.
U NIS-u, međutim, kažu da je ovo vid sprovođenja njihove strategije tržišnog razvoja.


- Snižavanje cena je samo prvi korak, nakon čega će uslediti razvitak maloprodajne mreže - nove benzinske stanice. U najskorije vreme cene će se određivati za svaku pumpu posebno, u zavisnosti od nivoa tražnje u konkretnom regionu - objašnjavaju u NIS-u.
Ova najava takođe ne nailazi na odobravanje kod privatnika, pa ostaje da se vidi kako će oni reagovati, ali je evidentno da će cenu evrodizela morati da formiraju prema ceni po kojoj se taj derivat prodaje na pumpama u neposrednoj blizini.

Cene u pojedinim evropskim državama*

Država Benzin Evrodizel
Austrija 1,10 1,01
BiH 1 ,01 0,97
Bugarska 1,04 1,02
Crna Gora 1,09 0,97
Francuska 1,35 1,21
Grčka 1,287 1,13
Hrvatska 1,11 1,03
Mađarska 1,22 1,13
Makedonija 1,08 0,87
Poljska 1,07 0,99
Rumunija 1,00 0,95
Slovenija 1,17 1,09
Turska 1,74 1,45
Srbija 1,11 1,09
*Napomena: u evrima za litar

Нема коментара: