brojač poseta

недеља, 28. март 2010.

Porast slučajeva raka povezanih s virusom koji se širi oralnim seksom

Brojnost ozbiljnih slučajeva raka glave i vrata, povezanih s virusom koji se širi oralnim seksom, rapidno se povećava, pa stručnjaci zbog toga predlažu da se ne samo devojkama, nego i mladićima ponudi vakcinacija kao zaštita od te vrste kancera.

Gardasil, jedna od vakcina protiv raka glave i vrata

Mada se poslednjih godina beleži izvesno opadanje ukupnog broja slučajeva raka glave i vrata u svetu, jedna forma tog raka - karcinom orofaringealnih skvamoznih ćelija (OSCC)- je u velikom porastu, naročito u razvijenim zemljama, preneo je Rojters.

Ovu vrstu raka naučnici dovode u vezu s humanim papiloma virusom (HPV), koji je poznat kao izazivač raka grlića materice, druge najčešće vrste karcinoma među ženama.

Kao prevencija od ove vrste raka danas se koriste dve vakcine - "cervariks", kompanije "Glakso Smit Klajn" i "gardasil", koji proizvodi kompanija "Merk".
U mnogim bogatim zemljama pokrenuti su programi imunizacije devojčica protiv HPV-a, da bi se od ovog virusa zaštitile pre nego što postanu seksualno aktivne.
Imunizacija mladića protiv HPV-a je dosad smatrana nepotrebnim troškom.

Međutim, s obzirom na vezu između raka glave i vrata i rečenog virusa, britanski stručnjaci s Instituta za studije glave i vrata, pri Univerzitetskoj bolnici u Koventriju, upozoravaju da je došlo vreme da se ovo pitanje ponovo razmotri.
U svetu se svake godine dijagnozira preko 500.000 slučajeva raka grlića materice, od koga umire oko 200.000 žena godišnje.

Rak glave i vrata je šesta po učestalosti vrsta kancera i kod žena, i kod muškaraca. Svake godine se dijagnozira 640.000 novih slučajeva.
Jedna skorašnja studija je pokazala da rizik od OSCC-a postoji kod osoba koje su tokom života imale šest ili više seksualnih partnera ili četiri ili više partnera za oralni seks. Kod muškaraca je rizik od ovog raka povećan i kod onih koji su ranije otpočeli sa seksualnim odnosima.

"Seksualno prenošenje HPV-a, pre svega kroz orogenitalni odnos, moglo bi da bude uzrok orofaringealnog karcinoma, koji je u vezi sa HPV-om", ističe Hišam Mehana iz instituta u Koventriju.

Britanski eksperti napominju da je u Švedskoj od sedamdesetih godina dosad došlo do 70 odsto veće učestalosti otkrivanja HPV-a prilikom biopsija uzetih radi dijagnoziranja orofaringealnog karcinoma.

Mehana napominje da su pacijenti sa rakom glave i vrata koji je u vezi sa HPV-om, tipično mlađi, zaposleni ljudi, dok inače od te vrste karcinoma tradicionalno boluju stariji notorni alkoholičari i teški pušači.

Britanski stručnjak naglašava i da je karcinom vrata i glave dobijen zbog upražnjavanja orogenitalnog seksa u principu manje smrtonosan nego onaj koji je posledica zloupotrebe alkohola ili cigareta.

To znači da oboleli mogu duže da požive podnoseći fizičke i psihološke efekte tretmana, pri čemu im je potrebna i dugotrajnija pomoć zdravstvenih, socijalnih i ostalih službi, kao i eventualna pomoć da se vrate na posao.

Нема коментара: