brojač poseta

субота, 20. март 2010.

Osnivač „Fejsa" biće najbogatiji čovek na svetu

Prema predviđanjima analitičara, mladi Amerikanac Mark Cukerberg, osnivač „Fejsbuka", za nekoliko godina biće najbogatiji na planeti. Među prvih deset milijardera uskoro će se naći i Džon Arnold i Jang Hijan

s1
Mark  Cukerberg obogatio se na „Fejsbuku"

Budući broj jedan... Mark Cukerberg obogatio se na „Fejsbuku"

Naslednik trenutno najbogatijeg čoveka na planeti, Meksikanca Karlosa Slima, za izvestan broj godina biće Amerikanac Mark Cukerberg (25), osnivač društvene mreže „Fejsbuk", procenjuju analitičari. Predviđa se da će mladi Amerikanac toliko uvećati svoje sadašnje bogatstvo od četiri milijarde dolara, da će jednog dana biti prvi na listi najimućnijih na svetu. Među prvih deset najbogatijih u budućnosti naći će se i Džon Arnold, Jang Hijan, kao i Rafik i Fahd Hariri.

Cukerberg (25) je sada najmlađi među „Forbsovim" milijarderima. Rođeni Njujorčanin jedan je od osnivača najpoznatije društvene internet mreže „Fejsbuk", koja mu svake godine uvećava već pozamašan bankovni račun. To mu garantuje da će sa trenutno 212. pozicije na „Forbsovoj" listi brzo dospeti među prvih 10.

Samo jedna žena na listi

Drugi na listi će biti Amerikanac Džon Arnold (36). Do sadašnje četiri milijarde dolara on je došao zahvaljujući kompaniji „Enron", gigantu u oblasti energetike. Arnold je 2008. za vreme svetske ekonomske krize bio ključni faktor u spasavanju te kompanije od finansijskog kolapsa. Kompanija „Enron" nagradila ga je iznosom koji mu je obezbedio takođe 212. mesto na „Forbsovoj" listi.

Kineskinja Jang Hijan sada je najbogatija žena na listi magazina „Forbs", a u ukupnom poretku je 277. Prema pretpostavkama, ona će se u budućnosti naći na trećem mestu među najbogatijim ljudima sveta. Ona je, za razliku od Marka Cukerberga i Džona Arnolda, do bogatstva procenjenog na 3,4 milijarde dolara došla zahvaljujući bogatom ocu. Naime, od njega je nasledila kompaniju „Kantri garden", koja se bavi nekretninama.

s2
b

Četvrto mesto bi trebalo da zauzme mladi nemački princ Albert Marija Lamoral Migel Johan Gabrijel (26). Njegovo bogatstvo sada se procenjuje na 2,2 milijarde dolara i nalazi se na 437. poziciji na „Forbsovoj" listi. On je bogatstvo takođe nasledio, a živi u porodičnom dvorcu u Bavarskoj.

Sinovi ubijenog libanskog premijera Rafika Haririja, Fahd Hariri (29) i njegov brat, Ajmin Hariri (31), naći će se na petom i šestom mesto. Oni sada imaju po 1,4 milijarde dolara i dele 721. mesto na listi magazina „Forbs". Od oca su nasledili čitavo poslovno carstvo koje se bavi građevinom, telekomunikacijama i nekretninama.

Ukrajinac među prvih deset

Na sedmom mestu viđen je Japanac Jošikacu Tanaka (32). On je sada „težak" 1,4 milijarde dolara i, isto kao i dva Libanca pre njega, nalazi se na 721. poziciji među najbogatijim ljudima sveta. Tanaka, kojeg nazivaju azijskim Cukerbergom, do bogatstva je došao pokrenuvši internet društvenu mrežu „Gree".

Kostantin Živago (36), berzanski stručnjak iz Ukrajine, naći će se na osmoj poziciji. Svoje sadašnje bogatstvo od 1,2 milijarde dolara Živago je zaradio trgovinom deonicama i tako se našao na 828. mestu na „Forbsovoj" listi. Živago je sa samo 19 godina postao finansijski direktor banke „Fajnans i kredit".

Deveti na budućoj listi najbogatijih je predsednik upravnog odbora jednog od najvećih kineskih privatnih proizvođača čelika Li Ziaohui (29), koji na računu sada ima milijardu dolara i zauzima 937. mesto na „Forbsovoj" listi.

Poslednji među deset najbogatijih na nekoj budućoj listi milijardera biće Indijac Šahid Balva (36), koji je do bogatstva koje se sada procenjuje na milijardu dolara došao trgovinom nekretninama. Balva poseduje i luksuzni hotel „Park Hajat" u Mumbaju od 108 spratova. On sa svojim prethodnikom deli 937. poziciju na najnovijoj „Forbsovoj" listi bogataša.

Нема коментара: