brojač poseta

уторак, 09. март 2010.

Organizator grupe osmislio softver za nagradnu igru

Organizator grupe koja se sumnjiči da je prevarom dobila četiri stana i 56 automobila od SMS nagradnih igra, autor je prvobitnog računarskog programa za licitacije koje su emitovane na najmanje dve televizije, a u kojima je dobitnik osoba koja pošalje najmanju jedinstvenu ponudu, saznaje „Blic“.

Zaplenjeni automobili na parkingu MUP-a u Makišu

- On je bio prvi provajder igre u Srbiji, tako što je osmislio softver preko kojeg su izvlačeni dobitnici i prvi je zakupio brojeve kod operatera mobilne telefonije na koji su igrači mogli da pošalju SMS ponude. Igra je prvo počela u „Grand produkciji“, a kasnije ju je preuzela i Državna lutrija Srbije. Organizator grupe je u međuvremenu ispao iz posla, ali je zato svoje znanje o računarima i samoj igri iskoristio da nelegalno dođe do dobitaka - kaže za „Blic“ izvor blizak istrazi.

Za sada je u istrazi koju vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal postupak pokrenut protiv 14 osoba. Od 14 osumnjičenih samo jednom nije određen pritvor, kako saznajemo, jer je on sve priznao istražnim organima. Kako saznanje „Blic“, u prevari nije učestvovao niko od zaposlenih u Državnoj lutriji, „Grand produkciji“ i RTS.


Osumnjičeni se terete da su preko hakerskog programa upadali u softver nagradnih igara koje su se bazirale na sistemu jedinstvene najniže ponude za automobile i stanove. Kada bi videli sve ponude, desetak sekundi pre zaključenja nagradne igre, osumnjičeni su davali svoje najniže jedinstvene ponude SMS-om preko brojeva mobilnih telefona koje su kupili na trafikama. Kada bi njihove ponude bile izvučene, tražili su osobe koje bi se predstavile kao dobitnici, koje bi za to dobijale po nekoliko stotina evra.


Nakon što je „dobitnik“ preuzeo automobil, osumnjičeni bi organizovali prodaju preko oglasa ili bi vozilo odvezli na auto pijacu da ga prodaju. Vrednost ovako dobijenih automobila i stanova je, prema procenama istražnih organa, oko 100 miliona dinara. Osumnjičeni su se brzo rešavali novih vozila jer su ih nudili na prodaju po niskim cenama.


Otkrivanje ove prevare započeto je u Državnoj lutriji Srbije, koja je prilikom redovnoj kontrole koju obavlja ekspertski tim uočila neke nepravilnosti nakon pet meseci organizovanja nagradne igre. Primećeni su pokušaji organizovanog igranja, protivno pravilima, a utvrđeno je i da je jedan „igrač“ za godinu dana dobio čak osam vozila i jedan stan. On se našao među osumnjičenima i protiv njega je pokrenuta istraga.
U hapšenju 14 osumnjičenih, po nalogu specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, 2. marta 2010. učestvovalo je sto dvadeset policajaca. Brojni policajci su osim hapšenja osumnjičenih bili zaduženi i da zaplene dokumentaciju, mobilne telefone, softvere, kao i dobijene automobile. Od četiri stana koja su dobijena prevarom, tri se nalaze u Podujevskoj ulici broj 4 u Beogradu. Stanovi su za sada zapečaćeni.
Na parkingu MUP-a na Makišu nalazi se 56 automobila koji su oduzeti u ovoj akciji - 36 vozila „fijat punto“, po šest vozila „škoda oktavija“ i „pežo 206“, pet „pežoa 407“ i tri „pasata“. Na parking su dovezeni protekle nedelje, a veći broj automobila još nije registovan. Na zadnjem sedištu jedne od oduzetih „škoda oktavija“ još se nalazi kesa „Grand produkcije“ koja je ovaj automobil delila u nagradnoj licitaciji. Na većini vozila nisu skinute zaštitne kese sa sedišta, tako da parking Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije više podseća na prodajni prostor.


Prema nezvaničnim saznanjima, je­­­dan od lažnih do­bi­­tnika nagrada u „Grand licitaciji“ je i Kruševljanin B. M. (25). On je kra­­jem prošle godine pred kamerama TV „Pink“ u jednom kruševačkom restoranu primio ključeve crvene „škode oktavije“, a za to je plaćen od organizatora prevare. Oni su platili ručak u jednom kruševačkom restoranu. „Blic“ je juče pokušao da pronađe B. M., ali je njegova kuća u naselju Šumice bila zaključana.
- Video sam ga u subotu, ali ne i danas - kratko nam je rekao jedan od najbližih komšija. Ostali susedi su nam potvrdili da su videli emisiju na TV „Pink“, ali i da su saznali da je otkrivena grupa prevaranata.
- Nema ga već nekoliko dana. Gledali smo kako je slavio dobitak, ali smo čuli da je sve to bila prevara. Biće najbolje da njega pitate ako ga nađete - rekao je jedan od komšija.

Popović: „Grand“ nema veze s prevarom
Saša Popović, vlasnik i direktor „Granda“, navodi da ova kuća sa preverama „nema ništa“.
- Ljudi koji su pokušali da pokradu državu uhapšeni su i biće im suđeno. Policija mi je sugerisala da u cilju istrage ne dajem nikakve izjave, samo ću odgovorno reći da produkcija „Grand“ ni najmanje nije kriva niti ima bilo kakve veze s tim - kaže Popović. I RTS je ranije saopštio da od policije očekuje „energičnu istragu, otkrivanje i imenovanje krivaca i odgovornih za moguću zloupotrebu igara“. U saopštenju je navedeno da RTS „nije organizator SMS nagradnih igara, niti da je vlasnik korišćenog hardvera“.

„Dobitnik“ nekoliko automobila
Darko D. (24) je jedan od uhapšenih pripadnika grupe koji je na svoje ime dobio više automobila. Većina automobila koje je Darko D. dobio je zaplenjena, a među njima su „punto“, „pežo“ i „škoda“. Darko D. je živeo sa roditeljima na Bežanijskoj kosi.
- On je mlad i iz gluposti je naseo na priču najboljih prijatelja koji su ga u sve uvukli. Ne mogu ništa više da vam kažem - kaže za „Blic“ majka osumnjičenog.

Нема коментара: