brojač poseta

четвртак, 18. март 2010.

Odlaganje restitucije nastavak kršenja prava građana

Zaštitink građana Srbije Saša Janković ocenio je danas da se odlaganjem donošenja zakona o povraćaju imovine nastavlja kršenja imovinskih prava hiljada građana Srbije

Kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon sastanka Jankovića i predstavnika Mreže za restituciju u Srbiji, zaključeno je da je ključni problem za povrećaj imovine nedostatak potpunih, tačnih i ažurnih evidencija o imovini u posedu države.
Zaštitnik građana je najavio da će od resornih ministarstava tražiti da obaveste sve organe o obaveznom prijavljivanju državne nepokretne i pokretne imovine Republičkoj direkciji za imovinu, koja treba da sačini evidencije o imovini Republike Srbije.
Janković je najavio i da će utvrditi da li je kompletiran pravni okvir za izdavanje dokumenata neohodnih za dokazivanje prava vlasništva za vlasnike nacionalizovane imovine.
Pojedine lokalne samouprave, navodi se, odbijaju da izdaju dokumenta za dokazivanje prava vlasništva nad zemljištem na kojem se nalaze građevinski objekti, tvrdeći da su za to neophodna podzakonska akta na republičkom nivou, dok republički organi tvrde da ti akti nisu potrebni.
Na sastanku je ocenjeno da građne dodatno diskriminiše to što se odlaže povraćaj imovine građanima, dok se istovremeno primenjuje Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, a imovina je vraćena na korišćenje i pojedinim porodicama.

Нема коментара: