brojač poseta

недеља, 28. март 2010.

Novi savez na Balkanu

U Evropi je zaživela ideja da se od država bivše Jugoslavije napravi savez poput Beneluksa ili Nordijskog saveza, koji bi činila osovina Beograd - Zagreb - Ljubljana. Još samo da se dogovorimo ko je tu lider

s
Predsednik Srbije Boris Tadić,  premijer Slovenije Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor
A ko bi bio vođa... Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Slovenije Borut Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor

U Evropskoj uniji sve češće se napominje da bi trebalo da se uspostavi nova „osovina jugoistočne Evrope", koju čine Slovenija, Hrvatska i Srbija, ali ovim evropskim planovima mogu da se suprotstave tradicionalni izvori sukoba na Balkanu, što se najbolje videlo prilikom prema svim ocenama propalog Samita lidera jugoistočne Evrope u Sloveniji.

Zato, kako kaže za Press Predrag Simić, profesor FPN-a i naš nekadašnji ambasador u Parizu, iznenadni sastanak predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića u Opatiji posmatra se u Briselu kao početak uspostavljanja čvršćih veza „glavnih igrača" koji bi ovaj deo Starog kontinenta trebalo da povedu u finiš EU integracija.

Simić kaže da je još kada je on bio u Francuskoj postojala ideja da se od bivših država SFRJ napravi neka vrsta saveza, koji bi bio kao Beneluks ili Nordijski savez, sa čvrstim ekonomskih sporazumima.

- Tu se polazi od pretpostavke da su to tri nacionalno konstituisane države na Balkanu koje imaju veću odgovornost za dalji napredak regiona i njegovu evropsku integraciju. Doduše, na početku se više govorilo o Srbiji i Hrvatskoj kao najodgovornijim državama. Slovenija, kao jedina država regiona koja je već u EU, pokušava da se nametne kao lider, međutim, videli smo na samitu lidera regiona da ne ide kada Slovenija vodi igru. Ukoliko se savladaju prepreke koje opterećuju Balkan, ove tri države moraće odgovornije da se uključe i u evropske integracije drugih država, a pre svega Bosne i Hercegovine. Ostvarenje ove ideje, međutim, ponajviše zavisi od toga da li će Vašington napraviti iskorak od one politike koja je dovela do nezavisnosti Kosova. Jer bez toga nema rešenja kosovskog problema, koji opterećuje ceo region - kaže Simić.

S druge strane, Zmago Jelinčić, predsednik slovenačkog SNS-a, jedine partije koja je u tamošnjem parlamentu glasala protiv priznavanja Kosova, kaže za Press da nije tačno da savez Slovenije, Hrvatske i Srbije forsira EU, već da je to ideja slovenačkog premijera Pahora i hrvatske premijerke Kosor.

- To je klopka koja ima za cilj uspostavljanje legitimiteta proglašenja nezavisnosti Kosova. Međutim, vidimo da je predsednik Tadić dovoljno mudar da ne upadne u tu klopku. Srbija ima interes za savezništvo sa Slovenijom jer, kako vidim, Srbija i Slovenija imaju zajedničkog neprijatelja u Hrvatskoj. Hrvatska radi samo za sebe, sklapanje dogovora sa Hrvatima je mač ne sa dve, nego pet oštrica i zato sam ja protiv bilo kakve saradnje sa njima. Ako hoćemo da sredimo stvari u regionu bivše Jugoslavije, mora da se održi mirovna konferencija koja bi rešila sva sporna pitanja posle ratova devedesetih. Slovenačka glupa politika se, recimo, poziva da je mirovna konferencija bila 1991, ali ta konferencija je samo izazvala rat - kaže Jelinčić.

a

Albanija je novi izazov za Srbiju

Predrag Simić kaže da je za odnose u regionu bitna činjenica i to što je za Evropu i Albanija deo zapadnog Balkana, tako da će značajan izazov za Srbiju u sledećem periodu biti odnosi sa Tiranom.

- Ako odnosi Srbije i Hrvatske utiču na rešavanje problema BiH, verovatno da će odnos Beograda i Tirane biti značajan za rešavanje problema Kosova. A baš se na slučaju Kosova vidi koliko Srbija trenutno može da računa na države iz regiona kao na saveznike - kaže Simić.

Miroslav Tuđman, predsednički kandidat na nedavno održanim izborima u Hrvatskoj, koji se zalaže da Hrvatska kao svoj strateški interes postavi saradnju sa državama srednje Evrope i Mediterana, a ne balkanski savez, kaže da nije tačno da je interes EU savez balkanskih država.

- Kod nas se EU posmatra suviše pojednostavljeno. EU je skup različitih država sa različitim interesima koji se usklađuju na više nivoa. Stoga je to ideja samo određenih struja u okviru evropske zajednice. S druge strane, Sarkozi, recimo, insistira na povezivanju mediteranskih zemalja. Problem je i što države bivše Jugoslavije nisu do kraja formirale strateške interese. Svaka država mora da bira saveznike kako bi najlakše ostvarila primarne interese, a ne da se to nameće sa strane - tvrdi Tuđman.

Нема коментара: