brojač poseta

субота, 20. март 2010.

Nagađanja SAD: Kim Džong Il ima još tri godine života

Severnokorejskom diktatoru Kim Džong Ilu (68) ostalo je najviše tri godine života, tvrdi Amerikanac Kurt Kempbel, pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja istočne Azije i regiona Pacifika. On je svoju prognozu zasnovao na prikupljenim lekarskim izveštajima komunističkog vođe

s
Komunistički diktator  Kim Džong Il
Svi zainteresovani za njegovo zdravlje... Komunistički diktator Kim Džong Il

Smrt Kim Džong Ila 2012. Kempel je prognozirao na susretu sa grupom južnokorejskih parlamentaraca i severnokorejskih disidenata 3. februara u Seulu u ambasadi SAD. Vest o tome nedavno je prenela južnokorejska novinska agencija Jonhap. Agencija je precizirala da je susret bio organizovan iza zatvorenih vrata radi razgovora o odnosima juga i severa Korejskog poluostrva, kao i o nasledniku posle Džong Ilove smrti.

Inače, zdravlje Kim Džong Ila, koji se sve ređe pojavljuje u javnosti posle moždanog udara u leto 2008, česta je tema u Seulu i Vašingtonu zbog severnokorejskog nuklearnog arsenala o kojem se malo zna. Analitičari veruju da će njegova smrt izazvati haos u komunističkoj Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK). Komentarišući to da Kim Džong Il ima apsolutnu vlast u DNRK, analitičari strahuju šta će se dogoditi s nuklearnim arsenalom posle njegove smrti.

I sam severnokorejski lider priznao je da oseća umor.

- Čovek nije napravljen od čelika i mora da se brine o svom telu. Ali, za to nemam vremena - rekao je u intervjuu za „Rodong Sinmun", novine Radničke partije „Kim Džong Il".

Posle moždanog udara, on se u javnosti pojavio svega dva ili tri puta, tek da se vidi da nije mrtav. Priča se da pati od šećerne bolesti i da ima problema sa srcem. Televizija Pjongjanga je emitovala snimke za koje tvrdi da su napravljeni krajem prošle godine, a na kojima se vidi kako diktator obilazi fabrike i gradove. Mnogi su tada primetili da je osedeo, smršao, primetno ostario i da hramlje.

Ono što zapadne zemlje posebno zanima jeste ko će naslediti komunističkog vođe. Budući da je Kim Džong Il nasledio svog oca na mestu lidera države, Kim Il Sunga, pretpostavlja se da će diktatora naslediti jedan od tri sina. Ono što zapadne zemlje zbunjuje jeste to što Kim Džog Il, iako je bolestan, nije precizirao ko će biti njegov naslednik. Jedino što je on ikada rekao jeste da mu je veoma drag najmlađi sin Kim Džong Un, školovan u Švedskoj, koji je u srednjim 20-im godinama.

Нема коментара: