brojač poseta

недеља, 28. март 2010.

Makedonija osudila rasističke slogane grčkih vojnika

Portparol vlade Makedonije Martin Martinovski izjavio je danas u Skoplju da nedavni govor mržnje grčkih vojnika na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

"Osuđujemo bilo kakvu manifestaci u govora mržnje. Smatramo da to ne doprinosi stvaranju duha dobrosusedskih odnosa", rekao je Martinovski na konferenciji za novinare.
Tokom vojne parade u Atini povodom obeležavanja Dana nezavisnosti 25. marta, pripadnici grčkih oružanih snaga uzvikivali su slogane protiv Makedonaca, Turaka i Albanaca, prema izveštajima grčkih medija.


"Oni su Skopljani, oni su Albanci, napravićemo novu odeću od njihove kože", bio je jedan od rasističkih slogana, preneo je grčki dnevni list "Elefterotipia", koji navodi da su to verovatno uzvikivali pripadnici specijalnih ronilačkih snaga vojske.
Zamenik makedonskog ministra spoljnih poslova Zoran Petrov tražiće formalno izvinjenje vlasti Grčke za antimakedonske slogane na vojnoj paradi, prenela je makedonska novinska agencija MIA.


Pripadnici nekoliko albanskih nevaldinih organizacija i građani okupili su se u subotu ispred grčke ambasade u Tirani, mirno protestujući protiv postupka grčkih vojnika, prenela je albanska nacionalna novinska agencija ATA. Protestu su prisustvovali i dva poslanika iz redova Partije za pravdu i jedinstvo, Špetim Idrizi i Dašamir Tahiri, koji su osudili rasističke i ksenofobične slogane grčkih vojnika.

"Atina treba da se distancira od ekstremista, a albanska vlada treba da zahteva objašnjenje sramotnog akta grčkih vojnika koji su uzvikivali antialbanske slogane", rekao je poslanik Idrizi.

Počasni predsednik skupštine Republikanske partije Sabri Godo izjavio je za ATA da je ponašanje grčkih vojnika skandal i velika provokacija za Albaniju.
"Grčka vlada treba hitno da reaguje na taj događaj, koji se, nažalost, ne dešava prvi put", rekao je Godo, podsećajući da su grčki vojnici uzvikivali rasističke slogane i tokom obuke pre nekoliko godina.
Ambasador Grčke u Tirani Nikolas Pazios izvinio se u subotu u ime vlade premijera Jorgosa Papandreua albanskom ministru spoljnih poslova Iljiru Meti zbog incidenta i potvrdio odlučnost vlasti u Atini da osude skandal i kazne krivce.
Grčko ministarstvo za civilnu zaštitu je, oštro osuđujući incident, suspendovalo oficira obalske straže koji je bio zadužen za paradu i najavilo da će biti sprovedena istraga i donete oštre mere protiv vojnika opuženih za uzvikivanje rasističkih slogana.

Obalska straža Grčke je u saopštenju oštro osudila ponašanje male grupe pripadnika pomorsko-desantnih snaga, koji su "svojim stavom stvorili velike probleme i za svoje kolege i za Obalsku stražu".
"Taj izdvojeni incident ne predstavlja stav komande te vojne jedinice, koja čini elitu Obalske straže", navedeno je u saopštenju.

Нема коментара: