brojač poseta

четвртак, 18. март 2010.

Kako je Cane postao junak ‘B92 Srbije’?

Stanko Subotić javnim optužbama na TV B92 demonstrira svoju moć i preti ljudima iz vrha vlasti, on će na sve načine pokušati da se spase zatvora

1
Pokušava da izbegne optužnice... Stanko Subotić Cane
Pokušava da izbegne optužnice... Stanko Subotić Cane

Stanko Subotić Cane se pre tri dana uključio na TV B92 kako bi poslao preteće poruke vlasti u Srbiji i svojim protivnicima u Crnoj Gori, tvrde sagovornici Pressa iz vrha srpske policije i pravosuđa. Cane se, prema njihovim tvrdnjama, nalazi u paničnom strahu pošto srpski istražni organi i zapadne službe imaju precizne podatke o njegovim vezama sa Šarićevim narko-klanom.

Subotić strahuje i da bi hrvatsko tužilaštvo moglo da ga optuži kao nalogodavca ubistva novinara Ive Pukanića posle čega bi bio uhapšen u Švajcarskoj gde se sada krije. Zato on sada pokušava da spase šta se još spasti može:
- Cane sada hoće da pokaže da je još moćan. To što se uključio u emisiju na nacionalnoj televiziji i neometano optužio Miškovića i Beka, to je zapravo samo preteća poruka ljudima iz vrha vlasti... - kaže odlično obavešteni sagovornik našeg lista.

I zaista, postavlja se pitanje kako je moguće da je novinar Jugoslav Ćosić omogućio Canetu da u njegovoj emisiji kaže sve što hoće, a da nije ni pokušao da ga pita bilo šta o krivičnim delima za koje je optužen?! I kako je moguće da je Cane postao kredibilni, neupitni izvor informacija za RTV B92, ali i srpske poslanike koji najavljuju istragu tragom njegovih tvrdnji (pogledajte okvir)?!

„Medijska sačekuša"

Lider crnogorskog Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su mu Jugoslav Ćosić i B92 namestili „mafijašku medijsku sačekušu".

a

Skupština pravi svoju istragu

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost razmotriće u ponedeljak navode Stanka Subotića Caneta da su „Luka Beograd" i „Novosti" kupljene sa njegovih 50 miliona evra, najavio je juče predsednik tog skupštinskog tela Dragan Todorović.

Todorović je novinarima u parlamentu rekao da je sednicu Odbora zakazao za ponedeljak u 11.00 „na osnovu informacija iz novina i nekih drugih informacija", kao i da je pozvao ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Sašu Vukadinovića i republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac.

- Preko ovoga više ne bi smelo da se prelazi posebno ako imate činjenice koje ukazuju da nešto nije u redu, pre svega za privatizaciju kompanije „Novosti", koje je bila privatizovana 1997. i 2007. godine - rekao je Todorović i dodao da napokon neke stvari treba da se razjasne.Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da izjava optuženog Stanka Subotića o finansiranju kupovine „Luke Beograd" i kompanije „Novosti", pod određenim uslovima, može biti značajna sa aspekta mogućeg postupanja Tužilaštva.

- Cela ta emisija zapravo je napravljena da bi se Stanko Subotić Cane uključio uživo u program i poslao poruku javnosti. Emisija je danima najavljivana, sa Subotićem je sve unapred dogovarano, a meni to pre emisije nije nijednom rečju nagovešteno... - kaže Medojević za Press. On čak optužuje B92 da se stavio u službu mafije!

- Ta televizija se stavila u službu organizovanog kriminala i te večeri postala megafon jedne od najorganizovanijih i najopasnijih mafija u Evropi! Kao što je nekada „Identitet" bio glasilo „zemunskog klana", B92 je sada glasilo Canetove mafije! Ja sam za „Identitet" ne znajući o kome je reč povremeno pisao, pa sam posle imao silne probleme, ali za TV B92 nema nikakvog opravdanja za ovo što je uradila! Oni dobro znaju ko je i šta je Cane, te večeri oni su postali glasilo mafijaša i radili direktno protiv svoje države koja ga goni preko Interpola - tvrdi Medojević.

Na drugoj strani, novinar Jugoslav Ćosić demantuje optužbe Nebojše Medojevića.
- To je čista zamena teza! U samoj emisiji Nebojša Medojević je nekoliko puta upitan ima li nešto protiv da uključimo gospodina Subotića u program. Pitan je jasno i glasno, pred pola miliona gledalaca. Nije imao ništa protiv. Da je rekao ne, mi Subotića ne bismo ni uključili - kaže Ćosić i naglašava da je uključenje Subotića bila „medijska atrakcija koju nijedna televizija ne bi propustila".

Veze Subotića i Šarića

Inače, kako saznajemo, srpske bezbednosne službe imaju informaciju da je Stanko Subotić Cane prošle godine, neposredno uoči akcije „Balkanski ratnik" uzeo od Darka Šarića 27 miliona evra, kako bi platio kredit crnogorskoj Prvoj banci i u svoje vlasništvo povratio ostrvo Sveti Nikola kod Budve.
- U Šarićevoj kući na Tatarskom brdu prilikom prvog pretresa pronađena je dokumentacija koja ukazuje na veze Subotića i Šarića. Interesantno je i da je pre neki dan, u cilju potrage za Šarićima, pretresen i objekat na Svetom Stefanu koji pripada Canetu i to na osnovu informacije koje je crnogorska policija dobila od zapadnih službi. To je zapravo poruka da se sve zna o njihovim vezama... - navodi sagovornik Pressa blizak istrazi.

Prema njegovim tvrdnjama, istraga o švercu kokaina trebalo bi da, na kraju, dovede do veza Antuna Stanaja, Stanka Subotića i Darka Šarića.

3

Kakve su veze Caneta i VAC-a?

Stanko Subotić Cane imao je ugovor sa nemačkom kompanijom VAC oko inicijalnog preuzimanja akcija „Večernjih novosti", tvrdi odlično obavešteni sagovornik Pressa koji je i sam aktivno učestvovao u privatizaciji ovog lista.- Subotić je uz pomoć Svete Marovića bio sve organizovao da sa VAC-om preuzme „Novosti" u vreme kada su te novine bile u vlasništvu savezne države.

On je imao čvrst ugovor sa Nemcima, bio je njihov punopravan partner u Srbiji. Onda je vlada Vojislava Koštunice to sprečila u poslednji čas tako što je taj list prebacila u vlasništvo Republike Srbije - podseća izvor našeg lista i nastavlja:- Sada, navodno, Cane nema više nikakve veze sa VAC-om. Međutim, nikada nije objašnjeno kada su to oni raskinuli ugovor koji su imali, niti kako su raščistili svoje odnose... Država bi morala dobro da proveri da li je Cane i danas partner u VAC-u. Znate, bilo bi strašno ako bi Subotić, kao skriveni partner, postao suvlasnik „Večernjih novosti" - kaže naš sagovornik.Sasvim je zanimljivo da su „Novosti" juče objavile da je u Nemačkoj otvorena istraga protiv neimenovanog stranog advokata koji je navodno centrali VAC-a u Esenu nudio da za velike pare sredi dozvolu srpske antimonopolske komisije za preuzimanje „Novosti"!?!

Dijana Marković-Bajalović, predsednica Saveta Komisija za zaštitu konkurencije, saopštila je juče da još nije donela odluku o zahtevu VAC-a da kupi većinski paket akcija „Novosti". Ona je navela da je zatražila dodatnu dokumentaciju, kako bi odlučivala da li bi kupovinom „Novosti" ta grupacija stekla dominantan položaj na medijskom tržištu Srbije.VAC je u Srbiji već suvlasnik dva dnevna lista - „Politike" iz Beograda i „Dnevnika" iz Novog Sada, a stopostotni je vlasnik i beogradske distributerske kuće „Štampa".

Нема коментара: