brojač poseta

недеља, 28. март 2010.

Izraelska vojska od ponoći zatvara Zapadnu obalu

Izraelska vojska dobila je danas naređenje da zatvori prelaze sa Zapadnom obalom do 6. aprila "iz bezbednosnih razloga", pred obeležavanje jevrejskog praznika Pesah.

Protest ispred kontrolnog punkta između Zapadne obale i Jerusalima

U saopštenju Ministarstva odbrane Izraela precira se da je meru odredio ministar odbrane Ehud Barak.

Zatvaranje Zapadne obale biće na snazi od ponoći (po lokalnom vremenu) do 6. aprila u ponoć, jer obeležavanje Pesaha počinje u ponedeljak uveče i završava se 5. aprila u isto vreme.

Tokom tog perioda, prelazi između Izraela i palestinske teritorije biće strogo zabranjeni osim za humanitarne radnike, lekare, članove nevladinih organizacija, predstavnike crkve, novinare i 550 studenata i profesora u Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju.

Zbog najavljenog zatvaranja svih graničnih prelaza, oko 150 Palestinaca, Izraelaca i stranih aktivista u znak protesta okupilo se na jednom kontrolnom punktu između Zapadne obale i Jerusalima. Oni su, noseći palestinske zastave i u pratnji jednog konja i magarca, slobodno prešli kontrolni punkt, ali su ih nedaleko odatle izraelski vojnici zaustavili i vratili na drugu stranu.

Jerusalimska policija upozorila je danas da su snage bezbednosti spremne da se suoče sa eventualnim "ometanjima javnog reda, bilo da za incidente budu odgovorni Jevreji ekstremisti ili muslimani".

Нема коментара: