brojač poseta

субота, 20. март 2010.

Holivudske pripreme za rat

Američki marinci pre odlaska u Avganistan imaju specijalne treninge u vojnom kampu u San Dijegu u kojem je pomoću kompanije za filmske efekte napravljeno autentično ratište

1
Pripremljeni za ratište... Američki marinci u pravoj  borbi u Avganistanu
Pripremljeni za ratište... Američki marinci u pravoj borbi u Avganistanu

Američka vojska odlučila je da marince, pre nego što ih pošalje na ratište u Avganistan, pripremi za borbe prsa u prsa. Stoga je angažovala firmu „Stratedžik operejšons", koja se bavi specijalnim filmskim efektima, a koja je u San Dijegu, u vojnom kampu napravila kopiju ratišta u Avganistanu.

Na ovu ideju američka vojska došla je nakon dobijenih izveštaja u kojima se navodi da više od 50 odsto njenih vojnika pogine ili biva ranjeno u prvim borbama u ratnim područjima.
Obuka vojnika na poligonima u Kaliforniji koji su identični selima u Avganistanu ne svodi se samo na zgrade od blata i pucanje manevarskom municijom.

2
Kao u avganistanu... Filmski radnici potrudili su se da ceo ambijent izgleda autentično

Sve po scenariju

U cilju potpuno realnog prikaza rata u projekat je uključen veliki broj filmskih radnika, od scenografa, kostimografa i stručnjaka za specijalne efekte. Kako bi marinci na obuci imali osećaj da se nalaze u selu u ratnoj zoni u okolini Kabula, pored američkih, angažovani su i glumci avganistanskog porekla koji tumače uloge talibana. Na ulicama, u sklopu vojnih baza u San Dijegu, šetaju koze i goveda, a u određeno vreme iz obližnje džamije hodža poziva na molitvu.

3

Jedina razlika između prave i simulirane borbe je u tome što se šrapneli granata u ovom „avganistanskom selu" u Kaliforniji, umesto da rane vojnika, bezopasno raspadaju u dodiru s ljudskim telom ostavljajući samo fleku od boje.
Simulacija borbi je, ipak, bio najveći izazov za firmu „Stratedžik operejšons". Kompanija je, zarad što realnijeg prikaza borbi angažovala i glumce invalide bez ruke ili noge. Njima, prilikom eksplozija, otpada proteza, a iz rane šiklja veštačka krv.

Realan strah

Jedna od hendikepiranih glumica koja učestvuje u ovom projektu Heder Luis ispričala je američkim medijima da je bilo i komičnih situacija na obukama.

4

- Moja uloga je da sedim u džipu koji biva pogođen raketom iz minobacača. Prilikom jednog takvog treninga jedan od vojnika mi je prišao i pokušao da me izvuče iz vozila koje je počelo da gori. Međutim, kada me je uhvatio ispod ruke, shvatio je da mi je otkinuta noga i da je lokva krvi u kojoj sam ležala zapravo iz moje natkolenice. Samo me je pustio, okrenuo se i počeo da povraća - kaže Luisova koja je u detinjstvu zbog tumora ostala bez noge.

6
Vežbe spasle živote

Ovi kampovi u Kaliforniji postoje već nekoliko godina i na njima se svakodnevo održavaju ove specifične vojne vežbe.
Jedan od zaposlenih na ovom projektu, majstor za specijalne efekte Kit Lavel izjavio je da je obuka uz pomoć holivudskih filmadžija korisna za američku vojsku i da je sigurno spasila mnoge živote.

- Obuka je strašna, ali bolje je iskusiti rat u sigurnosti baze nego se učiti na vlastitim greškama dok fijuču meci. Mnogi marinci preživeli su ratište upravo zbog ovakvog treninga - zaključuje Kit Lavel.

Ukoliko američki marinac prevaziđe strah od krvi koja lipti na sve strane, automatski nastavlja zadatak na trening poligonu. Vojnik, kojem ne pozli od navodnih ranjenika iz čijih pluća izbijaju mehurići vazduha ili dece čija su lica oblivena krvlju, koja curi iz očnih duplji, mora ranjenog glumca-invalida da odnese do improvizovane bolnice. Na putanji do poljskih bolnica, koje su poput onih u Kabulu, Kandaharu ili pokrajini Helmand, marinci su izloženi rafalnoj vatri „talibana".

5
Ko bi rekao da nije pravi rat... Specijalni efekti i glumci daju realnu sliku oružanih sukoba

Нема коментара: